ΕΥ: Η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο για να καταστεί βιώσιμη αυτή η ανάπτυξη είναι απαραίτητη η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μόνο έτσι θα αρχίσει να περιορίζεται το κλίμα αβεβαιότητας και η χώρα να θεωρείται ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Αυτό καταγράφεται σε έκθεση της Ernst & Young (EY) σύμφωνα με την οποία σε τριμηνιαία βάση, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,3%. Ειδικά στην Ελλάδα, η μεταβολή του ΑΕΠ ανήλθε στο +0,8% – την υψηλότερη επίδοση, μετά τη Σλοβενία (+1%).

«Η επάνοδος της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη, σε μία περίοδο που η Ευρώπη περιβάλλεται από αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες σχοιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, προσθέτοντας ότι για να καταστεί βιώσιμη και να συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη είναι απαραίτητη η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην έκθεση της EY, 2017 European attractiveness survey – Plan B for Brexit,  σημειώνεται ότι παρά την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, καθώς και την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, τα σχέδια για επενδύσεις στην Ευρώπη κατά τα επόμενα τρία χρόνια εμφανίζονται ισχυρά, με το 56% των διεθνών επενδυτών να σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία του στην Ευρώπη.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας της EY που διενεργήθηκε το Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία μόνο το 36% των ευρωπαίων επενδυτών έδειχνε θετική επενδυτική προδιάθεση για την Ευρώπη.

Οι επενδυτές ανέφεραν την αστάθεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο ως την κύρια ανησυχία τους, όσον αφορά στα μελλοντικά επενδυτικά τους σχέδια. Παρόλα αυτά, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ικανότητα καινοτομίας και η μεγάλη, ενιαία αγορά, καθώς και το παραγωγικό σύστημα της Ευρώπης, εξακολουθούν να αποτιμώνται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.

Από τους 254 παγκόσμιους επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα, το 37% θεωρεί την υψηλή μεταβλητότητα του συναλλάγματος, των βασικών εμπορευμάτων και των κεφαλαιαγορών ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επενδυτικές αποφάσεις στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, το 32% ανέφερε την οικονομική και πολιτική αστάθεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εκτός του Brexit, ως το δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ ακολούθησαν οι επιπτώσεις του Brexit με 28%.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επενδυτές που η ΕΥ παρακολουθεί μέσω της έρευνάς της εξακολουθούν να έχουν ισχυρή επενδυτική διάθεση για την Ευρώπη, παρά την αστάθεια και το μικτό γεωπολιτικό περιβάλλον. Ωστόσο, η υπομονή των επενδυτών έχει όρια. Η ιστορική ελκυστικότητα της Ευρώπης ως επενδυτικού προορισμού έχει χτιστεί πάνω στη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα. Η Ευρώπη κινδυνεύει να αναπτύξει το προφίλ ‘γεωπολιτικού κινδύνου’ μιας αναδυόμενης αγοράς, χωρίς, όμως, τις ανάλογες αποδόσεις. Στο προσεχές μέλλον, οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις θα επηρεάζονται τόσο από καθαρά οικονομικούς παράγοντες, όσο και από πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα