Ευ. Βενιζέλος: Το στοίχημα της δημοκρατίας είναι η επιστροφή της πολιτικής χωρίς λαϊκισμό

Το νέο βιβλίο του, με τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας – Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος» παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Σίνα.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο τίτλος του βιβλίου είναι πολύ χαρακτηριστικός γιατί «η δημοκρατία είναι κάτι που κινείται συγκυριακά με βάση τις εκλογές, ενώ κρίνεται ιστορικά. Και όλο αυτό το ισορροπεί στο Σύνταγμα». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αναθεώρηση του Συντάγματος ως ευκαιρία αλλά και ως κίνδυνος. Και η συζήτηση πρέπει να εστιαστεί σε αυτό ακριβώς. Γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να μας διέπει, εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Κατά τον Ευ. Βενιζέλο, «το στοίχημα της δημοκρατίας είναι η επιστροφή της πολιτικής χωρίς ταυτόχρονη κατίσχυση της οικονομικής ανευθυνότητας και της κοινωνικής δημαγωγίας, δηλαδή του λαϊκισμού». «Πρέπει να δούμε εάν μπορούν να συμβούν και τα δύο αυτά, και να επιστρέψει η πολιτική και να μην κατισχύσει η οικονομική ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός. Μπορεί να γίνει αυτό, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο; Αυτή είναι η μάχη για τη δημοκρατία, αυτό το ζητούμενο», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την τουρκική προκλητική ρητορική, ο κ. Βενιζέλος συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας: «Εδώ και πολύ καιρό τώρα έχουμε μια αυξημένη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που οφείλεται στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Και στο εσωτερικό της και στην άλλη πλευρά των συνόρων. Σε σχέση κυρίως με τις κουρδικές δυνάμεις, τη γραμμή των συνόρων της με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν. Άρα χρειάζεται από την πλευρά μας στρατηγική ψυχραιμία. Σταθερότητα βεβαίως στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και εκτίμηση των πραγματικών λόγων για τους οποίους συμβαίνει το καθετί».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της δημοκρατίας είπε πως «δημοκρατία δεν είναι η δημοκρατία των μικρών ποσοστών, δημοκρατία δεν είναι η δημοκρατία της ήττας, παρότι όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλο μεγαλείο.  Δημοκρατία είναι η δημοκρατία των μεγάλων εκλογικών ποσοστών, των μεγάλων πλειοψηφιών, της νίκης, και το θέμα είναι εάν μπορείς να τα πετύχεις όλα αυτά με επίγνωση, με επίγνωση και διάρκεια, με επίγνωση και εντιμότητα, με τη ευθύνη που προϋποθέτει η γνώση σου και η ειλικρίνειά σου, επικαλούμενος όχι την πεποίθησή σου, όχι την πλάνη σου, αλλά επικαλούμενος την ευθύνη σου απέναντι στο λαό, στο έθνος, στην ιστορία και εν τέλει και στον εαυτό σου».

Στη παρουσίαση παρέστησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμένος και Αντώνης Σαμαράς, οι Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Παρασκευάς Αυγερινός, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Κ. Μπαργιώτας, Λ .Γρηγοράκος και Χαρά Κεφαλίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, οι Σ.Λυκούδης , Γ. Ψαριανός από το Ποτάμι, ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ , Χ. Γεραρής , η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Μαρκής, καθηγητές Νομικής σε ΑΕΙ κ.ά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα