Ευ. Βενιζέλος: Ο Ζάεφ σκοπίμως και ευφυώς μίλησε για Έλληνες και «Μακεδόνες»

Στην έλλειψη ορθής και λειτουργικής λύσης για την ιθαγένεια και τη γλώσσα καθώς και στην απουσία εκσυγχρονισμού σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι σχετικά με τη συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ που υπεγράφη χθες στις Πρέσπες.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αυτά τα τρία σημεία είναι σημαντικά «και τα είδαμε ανάγλυφη μπροστά μας στην ομιλία που έκανε ο κ. Ζάεφ» προσθέτοντας με έμφαση ότι δεν ήταν τυχαίες και οι αναφορές του Ζόραν Ζάεφ στα περί «”Μακεδόνων” και Ελλήνων».

Τόνισε δε ότι κινήθηκε «σκοπίμως και ευφυώς, για να υπάρχει ένα στοιχείο ιστορικής ερμηνείας της υπογραφής που έβαλε ο υπουργός των Εξωτερικών στη συμφωνία αυτή, λέγοντας «οι Έλληνες και οι Μακεδόνες, οι Μακεδόνες και οι Έλληνες», χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τον όρο κατά τη δική του εκδοχή και ερμηνεία».

«Και αυτή, δυστυχώς, θα επικρατήσει» πρόσθεσε ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ερμηνεία δεν ίσχυε μέχρι τώρα είπε χαρακτηριστικά: «Αναμφίβολα. Αλλά, για να αναρωτηθούμε, γιατί ενώ 140 και πλέον χώρες είχαν αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και παρότι όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλος ο διεθνής πολιτικός κόσμος στη σύντομη εκδοχή αναφέρεται σε «Μακεδονία», για το γειτονικό μας κράτος, γιατί υπήρχε το ενδιαφέρον τους, το τόσο έντονο, το υπαρξιακό θα έλεγα, να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα;».

Διότι όπως επεξέγησε «η Ελλάδα δεν κρατά απλώς τα κλειδιά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γιατί είναι ο γείτονας, η έξοδος στη θάλασσα, είναι ο εταίρος ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά με έναν ευεργετικό τρόπο για τη σταθερότητα του γειτονικού μας κράτους αλλά και για την περιφερειακή ασφάλεια».

Στη συνέχεια επανέλαβε τη θέση του στο ζήτημα της ονομασίας η όποια, όπως τόνισε, τάσσεται «ύπερ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία βεβαίως ισχύει erga omnes, δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε πως ενδεχομένως να κληθεί μια επομένη βουλή να κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια και να έχει μπροστά της «μια τετελεσμένη κατάσταση από τη γειτονική χώρα».

Σχετικά με τις φήμες περί ανταλλαγής της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα με μια καλύτερη για το χρέος και τα μεταμνημονιακά, τις συντάξεις σημείωσε: «Αυτά αν αληθεύουν είναι τραγικά. Δηλαδή θα έχουμε για πρώτη φορά μία, θα έλεγα, ευτελιστική διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εξωτερική πολιτική».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα