Ευ. Βενιζέλος: Οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση δείχνουν το αδιέξοδο του Τσίπρα

Κληθείς να εκφράσει την άποψη του γα την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για την διεύρυνση, τις γέφυρες κλπ ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε πως αυτά δεν έχουν σοβαρότητα καθώς, όπως τόνισε, είναι μια προσπάθεια που δείχνει το μέγεθος του αδιεξόδου, της απελπισίας στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά».

«Διότι τώρα τι είναι αυτό που μας λέει; Θέλει μια στρατηγική συνεργασία με ποιόν; Με το ΚΙΝΑΛ; Δηλαδή, ας πούμε για παράδειγμα, έρχεται να ζητήσει τη δική μου συνεργασία και συμπαράσταση; Αυτό και μόνο ως παράδειγμα δεν δείχνει την αστειότητα του πράγματος; Δηλαδή την έλλειψη κάθε ουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Star Κεντρικής Ελλάδας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, από το βήμα του Φόρουμ ο βουλευτής της ΔΗΣΥ υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα χρειάζεται να κερδίσει το στοίχημα του χρόνου, καθώς δεν έχει περιθώριο για γραμμικές εξελίξεις και είναι απαραίτητο να βρει τρόπο να επιταχύνει.

«Χρειάζεται να υπερβούμε τα συμπλέγματα. Η παλινδρόμηση μεταξύ ομφαλού γης και περιθωρίου του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, η παλινδρόμηση ανάμεσα στο μηδέν και το άπειρο, είναι εξοντωτική. Αυτό αφορά και τη σχέση μας με την Ευρώπη, τη συνεχή αίσθηση ότι η Ευρώπη είναι αλλού ή πουθενά. Χρειάζεται ένας νέος πατριωτισμός, που δεν είναι εύκολο να οικοδομηθεί και εθνική συναίνεση με όρους ειλικρίνειας και διορατικότητας, όχι ως μικροπολιτικό συγκυριακό παίγνιο», ανέφερε.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, ο δεύτερος βασικός εθνικός στόχος για την περίοδο 2020-2030 πρέπει να είναι ο παρών λαός, η αφύπνιση της κοινωνίας, η ύπαρξη ενός ενεργού συλλογικού υποκειμένου” με συνείδηση της ιστορίας και της ανάγκης αλληλεγγύης των γενεών ενώ σημείωσε ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει αποδιαρθρωθεί και χωρίς αυτή δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη και υφίσταται κίνδυνος να μην υπάρχει ούτε δημοκρατία, ούτε εθνική συνείδηση.

«Ο τρίτος στόχος πρέπει να είναι ένα άλλο κράτος, καθώς το έθνος χρειάζεται ένα θεμελιώδες οργανωμένο εργαλείο, ευέλικτο και αποδοτικό”. Και ο τέταρτος είναι η ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου αναφοράς, με ουσιαστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Για την Ελλάδα όλα αυτά σε σχέση με την Ευρώπη, θέτουν και το μεγάλο ζήτημα του ελληνικού εξαιρετισμού, ο οποίος είναι ένας εξαιρετισμός του περιθωρίου, όχι βρετανικός ή δανέζικος», συνέχισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προϋποθέσεις της εθνικής συνεννόησης, ενός σοβαρού διαλόγου των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου έχουν ακυρωθεί τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως «όταν εφαρμόζεις, με βάση το πρωτόκολλο, μια εθνικολαϊκιστική πολιτική και χτυπάς την ελίτ γιατί εκφράζεις τον ελληνικό λαό και χτυπάς τη μέση τάξη και όταν όλα βασίζονται στην εσωτερική συζήτηση, έχεις πολύ μεγάλη δυσκολία να διαμορφώσεις τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις του εθνικού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσουν σε μια εθνική συναίνεση και ενιαία στοχοθεσία για την επόμενη δεκαετία».

«Αν η συζήτηση δεν επανέλθει στην ιστορική της κοίτη, δεν έχουμε καμία ελπίδα. Το μήνυμα δεν είναι ούτε αισιόδοξο, ούτε απαισιόδοξο, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Υπάρχει πρόβλημα ιστορικής ύπαρξης και αντοχής», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα