Ευ. Βενιζέλος: Εγκλωβίζουν τη χώρα στο βάθος της βλάβης που προκάλεσαν

venizelos0960-thumb-largeΜία αποτίμηση της χθεσινής απόφασης του Eurogroup,αλλά και των χειρισμών της κυβέρνησης «χωρίς εξωραϊσμούς και συγκαλύψεις» κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σχόλιό του.

Όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,συνοπτικά το περιεχόμενο της απόφασης έχει ως εξής:

  • Άμεση επιβάρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με αντάλλαγμα την θεωρητική μικρή ελάφρυνση του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών το 2060, εφόσον εκπληρούνται έως τότε διαρκώς οι δημοσιονομικοί στόχοι ( πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κλπ).
  • Εξάρτηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης από το ΔΝΤ, με το οποίο και πρέπει να υπογράφει μνημόνιο τρία plus.
  • Δέσμευση της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ το 2018 και τα έτη που ακολουθούν σε μεσοπρόθεσμη βάση, με «κόφτη» και σχετικά διαρθρωτικά μέτρα που θα περιληφθούν στο μνημόνιο τέσσερα.
  • Εξαφάνιση της υπόσχεσης για μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
  • Εκτίμηση της ανάγκης για μεσοπρόθεσμα μέτρα ως προς το χρέος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018 και πάντα σε συνδυασμό με τους όρους του τέταρτου μνημονίου.

«Ελπίζω αρκετοί να θυμούνται τι έχει λεχθεί όλα αυτά τα χρόνια και τι συμβαίνει τώρα» σχολιάζει ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας: «Δεν πειράζει που γλύφουν εκεί που έφτυναν. Πειράζει ότι εγκλωβίζουν τη χώρα στο βάθος της βλάβης που προκάλεσαν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα