Ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας τους μετά την επίθεση στη Νίκαια

cf81cf89cf83cebfceb9-cebacebfcebcceb1cebdcf84cebfcf831Βέλγιο, Βρετανία και Ισπανία επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας ενόψει προγραμματισμένων μαζικών συγκεντρώσεων .

Οι βελγικές αρχές θα “προσαρμόσουν” τα μέτρα ασφαλείας τους λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που έγινε η επίθεση στη Νίκαια, κυρίως στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 21ης Ιουλίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

“Δεν έχουμε συγκεκριμένες και ακριβείς ενδείξεις για στοχευμένες απειλές” στο Βέλγιο, είπε ο Μισέλ. Όμως “αυτή η επίθεση στη Νίκαια απαιτεί μια προσαρμογή των μέτρων ασφαλείας” από τις δυνάμεις της τάξης, ώστε “να λάβουν υπόψη νέες μορφές δράσης”.

“Είχαμε ήδη μελετήσει επισταμένως την υπόθεση ενός τέτοιου σεναρίου” και “θα λάβουμε επιπλέον μέτρα για γεγονότα όπως οι εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή” της 21ης Ιουλίου, δήλωσε έπειτα από μία συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών και αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας.

Η βελγική αρχή, που είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής και συγκλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αποφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο 3 (“πιθανή και αληθοφανής” απειλή) της τετράβαθμης κλίμακας, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια στιγμή και η βρετανική αστυνομία ανέφερε πως θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ κατά τις μαζικές συγκεντρώσεις κι εκδηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επίθεση που συγκλόνισε τη Νίκαια της Γαλλίας. «Η αστυνομία αξιολογεί την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας και επανεξετάζει τα μέτρα αναφορικά με τις μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στην χώρα τις επόμενες επτά ημέρες» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων συγκλήθηκε σήμερα για να συζητήσει τους τρόπους που θα ενεργήσει μετά την επίθεση.   Επίσης η Ισπανία θα εντείνει τους ελέγχους στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και σε εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων ενώ θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στα σύνορα με τη Γαλλία που είχαν τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro 2016), δήλωσε σήμερα ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών στη χώρα.   Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι γαλλικές και οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τις επιθέσεις στη Νίκαια δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας ενέργειας των τζιχαντιστών.

“Είναι μια ωμή επίθεση η οποία, παρότι δεν έχει αναληφθεί ευθύνη, φαίνεται να αποτελεί μέρος της επίθεσης της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και σ’ αυτό οι υπηρεσίες πληροφοριών μας συμπίπτουν με τις γαλλικές υπηρεσίες”, δήλωσε ο Χόρχε Φερνάντες Ντίας στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα