Ευρεία συζήτηση για το στρατηγικό σχέδιο της Βουλής 2018-2021

Οι στόχοι, οι προοπτικές, η αναβάθμιση των λειτουργιών της Βουλής για το χρονικό διάστημα 2018-2021 μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο που αποτελεί έναν οδικό χάρτη της διοικητικής αναδιοργάνωσης, συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων και των Τμημάτων του Κοινοβουλίου, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση και του Γενικού Γραμματέα κ. Κώστα Αθανασίου.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού συνεχάρη τους εργαζόμενους για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για την αναβάθμιση του πολυσχιδούς κοινοβουλευτικού έργου τόνισε ότι η Βουλή βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών εξελίξεων και το ζήτημα είναι πως από μέρος του προβλήματος, όπως εμφανίστηκε δικαίως και ευλόγως στα χρόνια της κρίσης, με νομοθετήματα που είχαν αρνητική επίδραση στην κοινωνία, αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο ως μέρος της λύσης για το μέλλον της χώρας. Η προοπτική αυτή, όπως σημείωσε, υπηρετείται διοικητικά μέσα από τους στρατηγικούς στόχους. «Οι αντιφάσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαρκώς η Βουλή δεν επιλύονται αν τα κρύβουμε και αδρανούμε. Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι μια επιλογή να προχωρήσουμε μπροστά, με αποτέλεσμα η Βουλή να βρίσκεται ήδη κάποια βήματα πιο μπροστά σε διοικητικό επίπεδο από το υπόλοιπο Δημόσιο».

Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, παρουσιάζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία, ανέφερε: «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί μια Βουλή λειτουργική, διαφανής, δημοκρατική, εξωστρεφής, φιλική και ανοιχτή προς τους πολίτες. Εντός του 2018 θα κλείσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης των διοικητικών υπηρεσιών, καθώς στα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία κρίσεων σε όλη την ιεραρχική βαθμίδα του Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα προχωράμε ολοταχώς στην ψηφιακή μετάβαση με κυρίαρχο στόχο την ψηφιακή κατάθεση των νομοσχεδίων, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί η ψηφιακή διακίνηση των υπηρεσιακών εγγράφων και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.» Τόνισε ακόμη ότι οι υπηρεσίες της Βουλής βρίσκονται στην τελευταία φάση της πλήρους νομικής αποσαφήνισης της περιουσίας της Βουλής, όπου υπήρχαν γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά στο κτηριακό απόθεμα. «Μόνο από την επαναδιαπραγμάτευση για τα ενοίκια, που πέτυχαν οι υπηρεσίες της Βουλής, εξοικονομήθηκαν κονδύλια περισσότερα απ’ όσα χρειάστηκαν για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και την ανακατασκευή του στεγάστρου της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας, με δεδομένο ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής είναι ο μισός απ’ ό,τι πριν από την κρίση. Κι αυτό αποτελεί ένα επίτευγμα των εργαζομένων» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός, αποτέλεσμα έντονων διαβουλεύσεων, συζητήσεων και προτάσεων όλων των υπηρεσιών, αποτελεί την πυξίδα των στόχων που θέτει η Βουλή ώστε να καταστεί ένας πρότυπος Οργανισμός του Δημοσίου, ανοιχτός στους πολίτες» σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης κ. Δημήτρης Παππάς στη προλογική εισήγησή του.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί ένα συνεκτικό σχέδιο με αναλυτικούς στόχους και προβλέψεις βήμα-βήμα για τη διοικητική και τεχνολογική αναδιοργάνωση, για την αναβάθμιση των πάσης φύσεως υποδομών της Βουλής, έναν οδικό χάρτη για την αλλαγή αντιλήψεων και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων από το ανθρώπινο δυναμικό. Οι στρατηγικές επιλογές που στηρίζουν τους στόχους αυτούς είναι:

–          Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του οργανισμού της Βουλής.

–          Η αποδοτική κατανομή και αξιοποίηση των πόρων.

–          Η ποιότητα, αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα του κοινοβουλευτικού έργου.

–          Η αποτελεσματικότερη αντιπροσώπευση και διασύνδεση με την κοινωνία.

Πρωταρχικά στοιχεία είναι η εξωστρέφεια της Βουλής με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες επικοινωνίας της με τους πολίτες, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής της στα διεθνή δρώμενα μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Μετά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος και δημιουργικός διάλογος με τη συμμετοχή των στελεχών της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα