Ευοίωνες οι προοπτικές κατά το Εconomist

Για μία ευρέως ανοδική τάση στην παγκόσμια οικονομία κάνει λόγο ο Economist, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι σαφώς καλύτερα από τα προηγούμενα.
Η τελευταία δεκαετία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στιγματίστηκε από μία σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, η επιβράδυνση της Κίνας κ.α.
Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, σπεύδει να αντιτείνει, προσδίδοντας μία θετική νότα στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως εξηγεί αναλυτικά, αυτή την εβδομάδα η Fed προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών.
Παράλληλα, οι φόβοι για την κινεζική οικονομία και την υποτίμηση του γουάν έχουν περιοριστεί, ενώ την ίδια ώρα, οι επενδύσεις στην Ιαπωνία έχουν επιταχυνθεί στον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.
Στην Ευρώπη επίσης, το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και ο δείκτης εμπιστοσύνης καταγράφει την καλύτερη επίδοση από το 2011. Ανάλογες θετικές εξελίξεις παρατηρούνται σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, από τη Νότια Κορέα έως τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
«Η οικονομία, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει επιστρέψει στην ομαλότητα, αλλά τουλάχιστον παρατηρείται μία ισορροπημένη ενίσχυση της ανάκαμψης» υπερτονίζει, στο ίδιο πλαίσιο.
Παρ’ όλα αυτά, το βρετανικό περιοδικό εστιάζει και στον μεγαλύτερο τρέχοντα κίνδυνο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πολιτικό λαϊκισμό. Η επί ετών επιβραδύνουσα ανάπτυξη έχει δώσει ισχυρή ώθηση στις λαϊκίστικες δυνάμεις και η έλξη της παγκοσμιοποίησης έχει ξεθωριάσει.
«Στον Λευκό Οίκο βρίσκονται ήδη οι λαϊκιστές και αν αυτές οι δυνάμεις κερδίσουν περαιτέρω πίστωση χάρη στην ενδυνάμωση της οικονομίας, οι πολιτικές τους θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία, με καταστροφικά αποτελέσματα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα