Ετοιμάζονται μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης

Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος καλά πληροφορημένοι κύκλοι προσκείμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι οι δυνατότητες για τις πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου στις 21 Αυγούστου, θα είναι σαφέστατα μεγαλύτερες.

Η κυβερνητική αυτή βεβαιότητα εδράζεται, πέραν των καθαρά πολιτικών λόγων, στα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία αναμένονται για το 2019, γεγονός που θα επιτρέψει πολιτικές στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης.

Γεγονός είναι ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα υπάρχει υποχρέωση να λειτουργεί η λογική ενός εφάπαξ κοινωνικού επιδόματος κάθε χρόνο και μόνο στην περίπτωση που καταγράφεται υπερπλεόνασμα.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο διαβλέπει μια διαρκή δυνατότητα να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αυξάνεται περισσότερο από το 2020 και μετά. Στη βάση αυτή είναι δυνατό να προγραμματιστούν μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης.

Η παραπάνω οικονομική πραγματικότητα έχει προκαλέσει νευρικότητα στο κόμμα της αξιωματικής, κυρίως αντιπολίτευσης η οποία με βάση αντικειμενικά πλέον στοιχεία διαπιστώνει  ότι η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο τού προγράμματος και προχωράει σε μια νέα φάση που θα μπορεί να ασκήσει με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία πολιτικές κοινωνικής στήριξης με θετική εκλογική απήχηση.

Μπροστά στο κυβερνητικό αυτό αφήγημα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει επικίνδυνα πειστικό, η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιχειρεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση σε διαφορετικό πεδίο, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας τα γνωστά στοιχεία που αφορούν τις οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας του σημερινού πρωθυπουργού και φερόμενες παράνομες πράξεις μελών της, που όμως αναφέρονται στο 2012, περίοδο κατά την οποία ο κ.Τσίπρας ήταν απλά αρχηγός ενός μικρού κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ούτε καν της αξιωματικής και σίγουρα όχι πρωθυπουργός.

Φαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε προεκλογική περίοδο…

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα