Ερωτήματα Μαξίμου για τη σχέση Σφακιανάκη με το ζεύγος Μητσοτάκη

«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέρρευσε με πάταγο η ενορχηστρωμένη σκευωρία της ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο βασικός στόχος της ΝΔήταν «να δημιουργήσει την εντύπωση σκανδάλου στην προσπάθειά της να αλλάξει τη συζήτηση από τα πραγματικά σκάνδαλα (Paradise Papers, Siemens, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.)».

«Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης πήγε χθες για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και στη συνέχεια απαριθμούν τους λόγους για το σχόλιο αυτό:

«1) Αποδείχθηκε ότι ο φερόμενος ως μεσάζοντας, Β. Παπαδόπουλος, ήταν ο επίσημα πληρεξούσιος από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να υπογράψει εκ μέρους της μία διακρατική συμφωνία (G2G) και όχι εμπορική συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

2) Αποδείχθηκε ότι η ελληνική πλευρά υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον επίσημα πληρεξούσιο της Σαουδικής Αραβίας. Διακρατική συμφωνία σημαίνει ότι τα χρήματα καταβάλλονται από κρατικό λογαριασμό σε κρατικό λογαριασμό, άρα δεν υπάρχει μεσολάβηση ή προμήθεια τρίτων.

3) Αποδείχθηκε ότι ο επίσημα πληρεξούσιος από τη Σαουδική Αραβία να την εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση με τις ελληνικές Αρχές, δεν ήταν παλιός γνώριμος του κ. Τσίπρα, αλλά της οικογένειας Μητσοτάκη. Είχε ταξιδέψει στη Μόσχα το 1991, καθώς ήταν στην επίσημη επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία. Αμέσως μετά εισέπραξε 67 εκατ. δολάρια, και όχι δραχμές όπως ακούστηκε, από την τότε ελληνική κυβέρνηση για εξαγωγές από την Ελλάδα στη Ρωσία. Φανταστείτε τι θα γινόταν, εάν ο κ. Παπαδόπουλος συνόδευε τον σημερινό Πρωθυπουργόσε ταξίδι και είχε εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση.

4) Η μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς όμως ήταν, πως όλη η επιχειρηματολογία της ΝΔ που είχε στηθεί πάνω στις ανησυχίες της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί αυθεντικά τη Σαουδική Αραβία, κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν μετέφερε την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τη θέση ενός Έλληνα επίδοξου ενδιάμεσου, του John Sfakianakis, ο οποίος επιθυμούσε να αναλάβει ως μεσάζοντας στη διαπραγμάτευση με τη ελληνική πλευρά».

«Μετά λοιπόν από την παταγώδη κατάρρευση της σκευωρίας, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει άμεσα:

Τελικά γιατί η ΝΔ έκανε όλη αυτή τη φασαρία; Ποιο ήταν το βασικό της επιχείρημα; Ότι υπήρξε σκάνδαλο μίζας σε μία διακρατική συμφωνία ή ότι τελικά η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί; Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία μίλησε για σκάνδαλο μίζας. Στη δευτερολογία του όμως αναρωτήθηκε “που είναι τα λεφτά”. Μα αφού δεν υπάρχουν λεφτά πώς υπάρχει σκάνδαλο;

Επίσης, άξιο διερεύνησης είναι το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Λοβέρδος είχαν πρόσβαση, αποσπασματική και επιλεκτική όπως φάνηκε, σε επίσημα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα. Πώς αλήθεια την εξασφάλισαν αυτή;

Το βασικό ερώτημα όμως που έχει μείνει αναπάντητο από τη χθεσινή συζήτηση είναι το εξής: Ποια είναι η σχέση του επίδοξου μεσάζοντα, κ. Σφακιανάκη, που στο όνομα των δικών του πιέσεων έγινε όλη αυτή η φασαρία, με τη ΝΔ και ειδικότερα με τον αρχηγό της και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του;

Θα απαντήσει αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης ή για να αλλάξει πάλι ατζέντα θα σκαρφιστεί κάποια άλλη σκευωρία;», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα