Ερωτήματα για το ρόλο της Αθήνας στη σύλληψη ομογενή στη Βενεζουέλα

Πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ο δικηγόρος του ομογενή Αντώνη Βαθιώτη ώστε να συλληφθεί και φυλακιστεί στην Βενεζουέλα.

Όπως σημειώνει ο δικηγόρος του κ. Βαθιώτη, ο 43χρονος, πατέρας τριών παιδιών, με έντονη αντιπολιτευτική δράση κατά του Νικολά Μαδούρο, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να εκδοθεί στη Βενεζουέλα ενώ ήδη κρατείται σε φυλακές της Κολομβίας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Αντώνης Βαθιώτης κατηγορείται από το καθεστώς της Βενεζουέλας ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του Μαδούρο, το Μάρτιο του 2014, συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πυροβόλησε και σκότωσε έναν λοχαγό της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς, που συμμετείχε στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Το καθεστώς του Μαδούρο ενοχοποίησε τον Βαθιώτη και άλλους δυο Βενεζουελάνους, για την δολοφονία του λοχαγού Ramzor Ernesto Bracho Bravo, ο οποίος είχε δεχθεί πυρά κατά την διάρκεια σοβαρών επεισοδίων στην περιφέρεια Καραμπόμπο.

Στη συνέχεια η Βενεζουέλα έστειλε αίτημα στην Ελλάδα, προκειμένου οι ελληνικές Αρχές να εκδώσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, καθώς ο Βαθιώτης είναι Έλληνας και η χώρα μας έχει δικαιοδοσία.

Η υπόθεση, με το αμφιλεγόμενο κατηγορητήριο που παρουσίασε το καθεστώς της Βενεζουέλας, το Μάρτιο του 2016, έφθασε στην ελληνική Δικαιοσύνη και ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Αντώνη Βαθιώτη. Το ένταλμα αυτό κοινοποιήθηκε στην Ιντερπόλ, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας και τελικά ο 43χρονος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στην Κολομβία, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Χάρη στην συνεργασία των ελληνικών Αρχών το καθεστώς του Νικολά Μαδούρο κατάφερε να οδηγήσει τον Βαθιώτη στη φυλακή και τώρα επιχειρεί, μέσω αυτής της διαδικασίας, να εκδοθεί από την Κολομβία στη Βενεζουέλα.

Οι συγγενείς του Βαθιώτη είναι εξοργισμένοι για τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα και κατηγορούν ευθέως την ελληνική κυβέρνηση ότι συνεργάστηκε με το καθεστώς του Μαδούρο, χρησιμοποιώντας την Δικαιοσύνη, προκειμένου άλλος ένας πολιτικός κρατούμενος, όπως λένε, να μπει στη φυλακή. «Ζητήσαμε πολιτικό άσυλο από την Κολομβία. Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο σύζυγος μου συλλαμβάνεται και η έκπληξη μας είναι όταν διαπιστώνουμε ότι τη σύλληψη του έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα