Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Κατάρ

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει το Κατάρ, ακόμη κι αν κάποιοι ενοχλούνται, ενώ ζήτησε την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί.

Τη Δευτέρα, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος και Υεμένη διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενώ έκλεισαν κάθε σύνδεση με το εμιράτο και απαγόρευσαν τις υπερπτήσεις αεροσκαφών που ανήκουν σε εταιρείες του Κατάρ στον εναέριο χώρο τους.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε διαπιστώσει ότι το Κατάρ στηρίζει την τρομοκρατία», τόνισε ο Ερντογάν και ζήτησε την «πλήρη άρση» του αποκλεισμού. Παράλληλα, κάλεσε την Σαουδική Αραβία να επιδείξει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή.

«Εχω να διατυπώσω ένα αίτημα στην σαουδαραβική κυβέρνηση: Είστε η μεγαλύτερη χώρα στον Κόλπο, η πιο ισχυρή (…), πρέπει να μεταφέρετε το μήνυμα της αδελφοσύνης, να τους ενώνετε όλους», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν υπέγραψε το νομοσχέδιο που ενέκρινε την Τετάρτη η Εθνοσυνέλευση, δίνοντας το «πράσινο φως» για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο αυτό, ρώτησε τους «φίλους» του στον Κόλπο: «Γιατί δεν σας ενοχλεί η αμερικανική βάση και εκείνες άλλων χωρών που βρίσκεται στο Κατάρ;», σε μια αναφορά του στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, όπου εδρεύουν περισσότεροι από 11.000 Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βοηθά το εμιράτο, ακόμα και αν, «ενοχλούμε κάποιους που στηρίζουμε τα αδέρφια μας στο Κατάρ, με εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων κλπ. Συγγνώμη, αλλά θα συνεχίσουμε να χορηγούμε κάθε είδους στήριξης στο Κατάρ», κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα