Ερντογάν: Θα επαναφέρουμε τη θανατική ποινή

Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει νομοσχέδιο για την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περίπτωση που εγκριθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει στο επερχόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Απριλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μετά από τις 16 Απριλίου, με την άδεια του Θεού, το νομοσχέδιο θα έρθει στο κοινοβούλιο. Αν περάσει στο κοινοβούλιο, θα το εγκρίνω», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος Erdogan σε συγκέντρωση στην ανατολική επαρχία Ερζουρούμ, όπως μετέδωσε η Hurriyet.

Παρά το γεγονός ότι η θανατική ποινή δεν έχει εφαρμοστεί από το 1984, η Τουρκία την κατάργησε επίσημα το 2004, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνταν για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση αυτή είχε ξεκινήσει από το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και υποστηρίχθηκε από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ωστόσο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλιου του 2016, οι συζητήσεις σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής ήρθαν ξανά στην πολιτική ατζέντα της Τουρκίας. Ο Τ. Erdogan έχει ορκισθεί ότι θα τηρήσει το αίτημα του λαού για τη θανατική ποινή, κάτι που υποστηρίζει πως έχει ζητηθεί σε αρκετές δημόσιες συγκεντρώσεις.

«Η 16η Απριλίου θα είναι η ημέρα για να αποφασιστεί αυτό,» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Επιπλέον, ο Ερντογάν είπε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα μπορούσε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη, με τη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων.

«Ο κύριος Kemal Kılıcdaroglu (αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος – αντιπολίτευση) λέει ότι θα το εγκρίνει. Ελπίζω ότι δεν θα το αρνηθεί, όταν έρθει η ώρα. Ο κ. Devlet Bahceli, (ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος – MHP) έχει πει ήδη ναι. Και ο κ. Binaly Yıldırım (πρωθυπουργός) είπε το ίδιο», σημείωσε, προσθέτοντας ακόμα ότι εάν δεν εγκριθεί στο κοινοβούλιο τότε θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Για να επανέλθει η θανατική ποινή πρέπει να υπάρξει μια συνταγματική τροποποίηση, αλλά σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει αυτό, λέω τώρα ότι θα πρέπει να τεθεί στο λαό με ένα δημοψήφισμα, ακριβώς όπως κάναμε με την 16η Απριλίου. Αφήστε το λαό να αποφασίσει», τόνισε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα