Ερντογάν: Θα γίνουν αλλαγές και θα φέρουμε «νέο αίμα» στο κράτος

201411151954464138Αφού είχαν άμεση «επαφή» με το ιδιωτικό αεροσκάφος του τούρκου προέδρου δύο μαχητικά αεροσκάφη με πραξικοπηματίες, γιατί δεν επιτέθηκαν; Σενάριο ειδικού ίσως διαλευκάνει το μυστήριο – Υπερψηφίστηκε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – Σε εγρήγορση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ο στόλος.

Ενα κλίμα κανονικότητας επιχειρεί να μεταδώσει ο Ταγίπ Ερντογάν και σε ό,τι αφορά την εσωτερική διαχείριση του πραξικοπήματος εντός του κράτους και των δομών, αλλά και σαν μήνυμα προς τους πολίτες. «Πήραμε και παίρνουμε μαθήματα από όσα έγιναν», είπε την Πέμπτη στο Reuters λίγο μετά την άνετη ψήφιση από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και υπόσχεται αλλαγές στον στρατό. Την ίδια ώρα καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν να ζουν την καθημερινότητά τους χωρίς αλλαγή.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για το τί συνέβη εκείνη τη βραδιά: Γιατί τα F-16 των πραξικοπηματιών δεν χτύπησαν το προεδρικό αεροσκάφος; Είναι ένα από τα ερωτήματα που μένουν ακόμη σκοτεινά και πρέπει να απαντηθούν.

Ολα αυτά, ενώ οι εκκαθαρίσεις μη αρεστών προσώπων από το Δημόσιο τομέα έχουν φτάσει τις 60.000, μέσα ένα κλίμα λαϊκής οργής και εκδίκησης. Η κυβέρνηση εξάλλου, αφού δια του πρωθυπουργού και του προέδρου, άφησαν να καλλιεργηθεί η ιδέα ότι μπορεί να επανέλθει η θανατική ποινή για τους πραξικοπηματίες, τώρα εκμεταλλεύεται το δημόσιο αίσθημα, αν δεν το υποδαυλίζει κιόλας.

Ερντογάν:Παραδέχεται κενά στις υπηρεσίες πληροφοριών

Μιλώντας στο Reuters ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε ότι υπήρχαν σημαντικές αδυναμίες στο τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ υποσχέθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ξαναχτιστούν «με νέο αίμα». Ο ίδιος δείχνει να θεωρεί ότι είναι πιθανόν –αν και δεν είναι εύκολο- να γίνει και νέο πραξικόπημα, οπότε «είμαστε σε επιφυλακή»

«Ας μην το κρύβουμε ότι υπήρχαν και κενά και ελλείψεις», είπε για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του ο Ερντογάν, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό το έχει μεταφέρει και στον επικεφαλής των υπηρεσιών. Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της MIT, είναι ένα πρόσωπο σε στενή συνεργασία με τον Ερντογάν, ενώ θεωρείται –και είναι, σύμφωνα με όσα έρχονται κατά καιρούς στο φως- ένας άνθρωπος ειδικών πολιτικών και διπλωματικών αποστολών σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα