Ερντογάν: Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση

Το πρώτο του ταξίδι μετά την επανεκλογή του πραγματοποίησε στα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι «H Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Σκοπός μας είναι να βρεθεί μία λύση δίκαιη και μόνιμη στην Κύπρο. Η Τουρκία δεν θα ανεχτεί ποτέ ο τουρκοκυπριακός λαός να γίνει το θύμα ενός αδιεξόδου. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν μειονότητα σε ένα Ελληνοκυπριακό κράτος».

«Διαφορετικά», όπως διαμήνυσε, «η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίζει να αναζητά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τρόπους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

O Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδιδε ο ΑΝΤ1, τόνισε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον η «Τουρκική Δημοκρατία  της Βόρειας Κύπρου» θα γίνει ένας πόλος έλξης στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, επειδή –όπως είπε- βλέπει τον εαυτό της ως το μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού.

«Ένα χρόνο μετά επικρατεί η ίδια αντίληψη δυστυχώς», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε από την πλευρά του ότι η μεταφορά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων και εκείνων της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όχι μόνο είναι το οικονομικά λογικό αλλά θα δημιουργήσει μια αντίληψη συνεργασίας στην περιοχή.

Δυστυχώς, είπε, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή δημοκρατία, τηρεί μια στάση μακριά από την συνεργασία και το διαμοιρασμό.

Για την επικείμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση ώστε όλοι να ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία στο νησί και να μοιράζονται την ευμάρεια.

Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι και η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι σε θέση να συμβάλλει σε μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα