Επόμενος στόχος η συνταγματική αναθεώρηση-Οι προτάσεις της κυβέρνησης

vouli_ktirioΤο βράδυ της Δευτέρας, στον προαύλιο χώρο της Βουλής, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Της δημοσιοποίησης των προτάσεων θα ακολουθήσει διάλογος διάρκειας ενός εξαμήνου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διενεργηθούν ακόμη και συμβουλευτικά δημοψηφίσματα για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και η αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Η πρόταση αυτή αναμένεται πάντως να συναντήσει εμπόδια, πιθανότατα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφού πολλά στελέχη  διαφωνούν όχι με την απευθείας εκλογή του από τον λαό, αλλά με την αύξηση των αρμοδιοτήτων.

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει καταθέσει την πρόταση ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό μόνο στην περίπτωση που η Βουλή στις τρεις ψηφοφορίες δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

Από εκεί και πέρα, το πλαίσιο των προτάσεων που πρόκειται να παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός είναι το εξής:

-Ενίσχυση αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών (δημοψηφίσματα).

-Ενίσχυση του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και μείωση των βουλευτικών προνομίων.

-Διευθέτηση των θεμάτων που έχει προκαλέσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

-Αλλαγές στη χρηματοδότηση του κομμάτων.

-Κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ενέργεια.

-Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, και μέσω του Συντάγματος.

-Στήριξη των θεσμών διαφάνειας.

-Στήριξη του κράτους δικαίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εν τω μεταξύ, σε μήνυμά του χθες για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, απηύθυνε πρόσκληση για ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο πάνω στη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «42 χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974, ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί» και ότι «μπαίνοντας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής».

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Η επέτειος της Μεταπολίτευσης, είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και  σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967 – 1974, σε όλους  όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και την ελευθερία στην χώρα μας και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας.

Το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στην χώρα μας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες, είναι στοιχεία ανεκτίμητα, που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε.

Σήμερα, 42 χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974, ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Μπαίνοντας σε  έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι  η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου,  η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους.

Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία. Γι αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω  στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα