Επιχειρεί να “σπάσει” το φράγμα των 770 μονάδων το Χρηματιστήριο

Τη δυνατότητα να “δοκιμάσει” την κρίσιμη αντίσταση των 770 μονάδων διερευνά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας όμως αρκετούς τίτλους υπό πίεση και αρκετά μέτωπα ανοιχτά.

Δοκιμάζει το “σπάσιμο” των 770 μονάδων το ΧρηματιστήριοΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,45% στις 771,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.008,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,13% στις 842,20 μονάδες.

Το 2017 εκπνέει σε λίγες ημέρες, έχοντας δώσει στον Γενικό Δείκτη κέρδη της τάξεως του 19,28% και στον FTSE 25 14,76%, αν και στο 7μηνο του έτους τα κέρδη ξεπερνούν το 30%. Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να γυρίσει από μεγάλες απώλειες σε μικρά κέρδη από αρχές έτους, ήτοι +0,38%, ενώ ο FTSEΜ σημειώνει κέρδη 47,49%.

Όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, το 10ετές είχε την προηγούμενη εβδομάδα τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες πτώσεις την τελευταία 7ετία, πλησιάζοντας στις 360 μονάδες βάσης, γεγονός που βοηθάει σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο και εν γένει αγορά και οικονομία. Παρακολουθούμε στενά την αγορά ομολόγων γιατί πολλές φορές μας δείχνει πιο καθαρά την μεγάλη εικόνα στην αγορά.

Τεχνικά, πλέον ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει το πολύ σημαντικό επίπεδο των 771 μονάδων που αν καταφέρει να κατοχυρώσει μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. Η βιαστική πτώση του δεκαετούς μας δείχνει ότι το πιο πιθανό είναι πολύ σύντομα να δοκιμάσουμε εκδόσεις σε πολύ δελεαστικά επίπεδα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια μιας και είμαστε σε τιμές του 2010.

Με την καινούργια χρονιά και το πρώτο Eurogroup περιμένουμε την ολοκλήρωση της Γ΄ αξιολόγησης, γεγονός που μπορεί να φέρει αναβαθμίσεις τόσο στην οικονομία όσο και σε εταιρίες ξεχωριστά. Όλα δείχνουν πως το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από τη στιγμή που το χρέος δύσκολα θα “κουρευτεί” ενώ η απότομη πτώση του spread μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους δανεισμούς από τις αγορές με σκοπό να κλείσει το χρέος απέναντι στο ΔΝΤ.

Αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις πιθανότατα να μπορέσουμε να πιάσουμε μεγάλους στόχους σε ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Πολύ θετική η πτώση του 10ετούς παρόλα αυτά είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μιας και δεν καταφέραμε να ενταχθούμε στο QE που τόσο σημαντικό ήταν για την οικονομία, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΕΕ σημειώνει κέρδη 2,04% δίνοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Τιτάν και Μυτιληναίο. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, Εθνική, Folli Follie και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή κερδίζει 3,25%, με την Eurobank να είναι στο -1,54%. Ηπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Jumbo, Λάμδα, Aegean, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Grivalia, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα