Επιφυλακτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αδύναμα κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας επιφυλακτικό όχι μόνο να εκδηλώσει κάποια σημαντική αντίδραση αλλά και να διακόψει το πτωτικό σερί που ήδη μετρά τρεις ημέρες, παρά το υποστηρικτικό κλίμα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,20% στις 626,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.644,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,22% στις 438,80 μονάδες.

Μέσα στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 3,5%, με τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη ήδη να αγγίζουν το 7,6%. Και αυτή η εικόνα διαμορφώνεται την τελευταία ουσιαστικά εβδομάδα του έτους, αφού μετά το πέρας αυτής θα απομείνουν μόλις τρεις συνεδριάσεις, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να απουσιάζουν.

Οποιαδήποτε επομένως προσδοκίας “ωραιοποίησης” της εικόνας της αγοράς έχει πέσει στο κενό, με την αγορά ουσιαστικά να έχει τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2015. Επίσης, ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς πιθανότατα να κλείσει κάτω από τα 50 δισ. ευρώ, αναιρώντας σημαντικό μέρος της ανόδου των 13 δισ. ευρώ που καταγράφηκε την προηγούμενη διετία.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η αγορά δείχνει τέτοια αδυναμία είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι μέτριες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται, αλλά και η απουσία του επενδυτικού βαθμού για τη χώρα. Το τελευταίο στοιχείο μάλιστα τονίζει και η Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President της Moody’s, η οποία μιλώντας στο Capital.gr και στη Ν. Μαλλιάρα, τόνισε ότι μια επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση από τις αγορές, αλλά και η βελτίωση στην υγεία του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για αναβάθμιση.

Έτσι, σε μια περίοδο που τα ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια έχουν διαμορφώσει τις 12μηνες στρατηγικές τους, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και στις επίμονα υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, στοιχεία που διατηρούν τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Alpha Bank, η Πειραιώς, ο Σαράντης και η Λάμδα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Grivalia και Τιτάν.

Στον αντίποδα, απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΟΛΠ και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, Χωρίς μεταβολή κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα