Επιτόπου και εξπρές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών

Από την έκδοση δελτίου ταυτότητας ως Ε9, οι πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική εξυπηρετούνται επιτόπου στις επιτροπές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πίστωσης των λογαριασμών τους το ταχύτερο δυνατόν, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

«Είμαστε στη φάση της αποκατάστασης των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πλημμύρα … προχωράει, είμαστε καλύτερα … αλλά αντιμετωπίζουμε και κάποια καινούργια προβλήματα», είπε ο κ. Βασιλείου.
«Από χθες υπάρχουν δύο συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ένα στην Μάνδρα και ένα στα Μέγαρα» και «για τις αποζημιώσεις που αφορούν κατοικίες, ύψους 5.000 ευρώ, προσέρχονται οι πολίτες, υποβάλλουν μία αίτηση και κάποια δικαιολογητικά (εξυπηρετούνται και διαδικτυακά) και φτιάχνεται ένας φάκελος για κάθε πολίτη», όπως ανέφερε.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι για την καταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες «δεν θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι καταγραφές (κατά το νόμο υπάρχει περιθώριο τριών μηνών) ούτε οι έλεγχοι … μόλις γίνουν οι πρώτοι 50-100 έλεγχοι θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αυτή είναι η επιδίωξη … γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη».
Στη συνέχεια, «θα ακολουθήσουν οι επαγγελματίες … η Περιφέρεια, που κάνει τις καταγραφές, έχει κάνει μέχρι τώρα περίπου 350 αυτοψίες και μέχρι αύριο θα έχει άλλες 100 περίπου. Μόλις τελειώσουν οι καταγραφές των οικιών (5 ημέρες περίπου) θα ξεκινήσουν τα συνεργεία τις καταγραφές για πλημμυροπαθείς που έχουν επαγγελματικούς χώρους, πάλι με την ίδια λογική», προσέθεσε.
Προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία έχει υπάρξει μέριμνα για μείωση της γραφειοκρατίας. «Π.χ., αν χρειάζεται Ε9 δεν θα φύγει ο πολίτης από την Επιτροπή για να πάει να το πάρει, αλλά θα το αναζητήσουν οι τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών … ή η ΕΛΑΣ θα του βγάλει αυτομάτως ταυτότητα».
«Έχει μεγάλη σημασία να πιστωθούν γρήγορα οι λογαριασμοί των δικαιούχων με τις 5.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ» σε πρώτη φάση, αλλά και μακροπρόθεσμα «η Δυτική Αττική είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο σε επίπεδο προβλημάτων, η καταστροφή που υπέστη είναι ευκαιρία να τεθούν όλα επί τάπητος. Όχι μόνο η αντιπλημμυρική προστασία αλλά χίλια-δυο προβλήματα».
«Η κυβέρνηση θα κάνει προγραμματικό συνέδριο ειδικά για τη Δυτική Αττική, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, θα είναι παρόντες οι υπουργοί, θα γίνουν θεματικές συζητήσεις … εκεί θα ζητήσουμε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου η Δυτική Αττική να γυρίσει σελίδα … υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις».
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα