Επιστροφή των θεσμών με καυτή ατζέντα – «Γκάζι» για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας

Ξεκινά σήμερα ο τελικός «γύρος» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, με τις συζητήσεις να γίνονται επί συγκεκριμένων κειμένων. Οι δύο πλευρές καλούνται μέσα σε μία εβδομάδα να κλείσουν τις εκκρεμότητες για τη δεύτερη αξιολόγηση και το πακέτο μέτρων – αντιμέτρων που θα τεθούν σε ισχύ τη διετία 2019-2020.

Για σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

17:00 Ενέργεια

19:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠΕ)

«Οι θεσμοί επιστρέφουν, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύθχηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διερκέσουν αρκετές ημέρες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Eurostat, υπογράμμισε πως σε όρους προγράμματος, αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016. «Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει, εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό», κατέληξε εκπρόσωπος της Κομισόν.

Την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 και το 2018 εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαφωνίες με το ΔΝΤ για το κατά πόσο η καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι βιώσιμη ανέφερε: «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018».

Στο μεταξύ, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα -που σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να έχει μια τελική σύσκεψη- προσέρχεται με πακέτο αντιπροτάσεων στα επίμαχα θέματα και με ποσοτικοποιημένες αναλύσεις, σε μια προσπάθεια να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις (κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ). Βασικό «ατού» αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο είναι οκταπλάσιο του στόχου (και το οποίο χθες πιστοποιήθηκε από τη Eurostat). Πληροφορίες χθες ανέφεραν πως η συζήτηση θα γίνει πάνω σε τρία κείμενα, εκ των οποίων στο ένα το ΔΝΤ καταγράφει τις θέσεις του.

Σε εξέλιξη είναι και ένας «παράλληλος» διάλογος για το χρέος, όπου ΔΝΤ και Βερολίνο διαφωνούν για το τι θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πακέτο και δεν αποκλείεται το θέμα να κριθεί στην παράταση (δηλαδή λίγο μετά την 22α Μαΐου).

Πάντως όλες οι πλευρές στοχεύουν σε λύση και το κλίμα αισιοδοξίας φαίνεται και στο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στο 6,5%. Οι συζητήσεις στον γνώριμο χώρο του Ηilton ξεκινούν αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, δηλαδή ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Επίσης αναμένεται σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες των διαπραγματεύσεων να συμμετάσχουν δύο υπουργοί που έχουν ανοιχτά θέματα στη δεύτερη αξιολόγηση. Ο Γιώργος Σταθάκης για τα ενεργειακά και η Εφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά.
Nέος κύκλος

Στον νέο κύκλο συζητήσεων θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα κείμενα του staff level agreement, δηλαδή της τεχνικής συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), που αποτελεί το κείμενο της συμφωνίας του Ταμείου. Το global deal -δηλαδή η συνολική συμφωνία- που επιθυμεί η κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και δύο ακόμα θέματα: τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά αλλά και το μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος (όπου όπως αναφέρθηκε οι διεργασίες συνεχίζονται μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον).
Προς το παρόν αυτή την εβδομάδα επί τάπητος θα μπουν τα εξής θέματα:

– Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την τρέχουσα αξιολόγηση και τα δύο ανοιχτά «μέτωπα». Κατ’ αρχάς τα εργασιακά, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού. Στο κείμενο θα πρέπει να αναφέρονται ρητά το χρονοδιάγραμμα (συγκεκριμένα αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος) και οι διατάξεις που θα επανέλθουν (κατά προτεραιότητα η μετενέργεια και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης). Στα ενεργειακά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα, κυρίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα. Στόχος είναι να γίνει η αρχή από τις λιγνιτικές μονάδες και να μείνει ανοιχτό το θέμα των υδροηλεκτρικών.
– Η οριστικοποίηση των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό από το 2019 και στο φορολογικό από το 2020. Το βασικό θέμα συζήτησης δεν είναι άλλο από τις συντάξεις, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για δύο θέματα. Το κατά πόσο θα εξαιρεθούν από το ψαλίδι στην προσωπική διαφορά τα κατώτερα όρια και το αν θα γίνει δεκτή η πρόταση οι μειώσεις να μην ξεπερνούν το 20% με 22%. Στο αφορολόγητο είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο, καθώς οι νέες κλίμακες είναι έτοιμες. Κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στα 5.900 και αναμένεται να ξεκινά από τα 5.600 για τον άγαμο και να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων (π.χ. 6.100 για όποιον έχει δύο παιδιά).
– Οι «ομάδες» που θα ευνοηθούν από την υλοποίηση των αντιμέτρων. Τα αντίμετρα έχουν «κλειδώσει» στο 2% του ΑΕΠ για το 2019-2020, εφόσον πιαστεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων (που αναμένεται να καθοριστούν στο 3,5%). Ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται για τις ομάδες που κυρίως θα ενισχυθούν (π.χ. η συζήτηση συνεχίζεται μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για το πώς θα γίνει η μείωση στον ΕΝΦΙΑ). Στα αντίμετρα θα περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. μείωση φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων), ένα αναπτυξιακό πλέγμα δράσεων (όπως προγράμματα απασχόλησης) και ένα πακέτο στήριξης μεγάλων ομάδων (όπως επίδομα σε οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, επιδότηση ενοικίου, σχολικά γεύματα).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα