Επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα «fake» δακτυλικά αποτυπώματα

Η αντιγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων ήταν η πρώτη τεχνολογία βιομετρικών της οποίας τον κώδικα «έσπασαν» σε πολλές ταινίες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, ερευνητές από τις ΗΠΑ έκαναν το πρώτο βήμα και δημιούργησαν τα πρώτα πλαστά δακτυλικά αποτυπώματα. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που δημιουργεί την ασφάλεια που έχουν τα δακτυλικά αποτυπώματα, αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν ψευδή (fake) αποτυπώματα που να μιμούνται τα πραγματικά στα συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης.

Τα τεχνητά αποτυπώματα με την ονομασία «Deep Master Prints» παρουσιάσθηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σε συνέδριο για θέματα ασφάλειας στο Λος ‘Αντζελες.

Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε, όπως μεταδίδει το reader.gr,  είναι ένα νευρωνικό ανταγωνιστικό δίκτυο (generative adversarial network), το οποίο πέτυχε αποτελέσματα καλύτερα από κάθε προηγούμενη σχετική προσπάθεια, δημιουργώντας πειστικά τεχνητά αποτυπώματα, ικανά να θεωρηθούν αυθεντικά τόσο από το ανθρώπινο μάτι, όσο και τα συστήματα σάρωσης στα σημεία ελέγχου.

Το επόμενο βήμα είναι να «σπάσουν» τον κώδικα και να δημιουργήσουν αντίγραφα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα