Επιμένει ο Ερντογάν ότι θα συναντηθεί με τον Ομπάμα

kmkloΟ Τούρκος πρόεδρος  επιμένει πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ πως θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, χωρίς να υπάρξει εντούτοις μέχρι στιγμής τουλάχιστον επιβεβαίωση εκ μέρους του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου  «βλέπουν» εσκεμμένη την κίνηση περιφρόνησης του Ερντογάν από τον Μπαράκ Ομπάμα σε περίπτωση μη διεξαγωγής της συνάντησης που επιδιώκει η τουρκική πλευρά.

Η Wall Street Journal είχε γράψει το Σαββατοκύριακο πως ο Ομπάμα απέρριψε τουρκικό αίτημα για διμερή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω διαφορών στο Συριακό και ενόχλησης για την τουρκική στάση στο Κουρδικό, καθώς και την καταστολή της ελευθεροτυπίας.

Πριν αναχωρήσει ωστόσο την Τρίτη για την Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ομπάμα -αλλά δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Η διάρκεια και η ατζέντα της συνάντησης εξαρτάται από τα γεγονότα, είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν και με πολλούς εκ των περίπου 50 ηγετών που θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια (NSS) που λαμβάνει χώρα από την 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου.

«Οι συνάδελφοί μας έχουν προγραμματίσει συνάντηση με τον Ομπάμα, όπως συναντηθήκαμε στην G20. Περισσότεροι από 50 ηγέτες θα παραστούν στη σύνοδο κατόπιν πρόσκλησης του Ομπάμα, και θα μιλήσουμε με την πλειονότητα αυτών. Θα έχουμε διμερή συνάντηση με τον Ομπάμα» ανέφερε ο Ερντογάν.

Η τελευταία συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν ήταν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Τουρκία το Νοέμβριο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί οι αμερικανικές αρχές να λάβουν μέτρα κατά του δικτύου σχολείου που διευθύνει το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για απόπειρα ανατροπής του.

Πρώην σύμμαχοι, Ερντογάν και Γκιουλέν βρέθηκαν σε «πόλεμο» αφότου αστυνομικοί και εισαγγελείς, προσκείμενοι στον Γκιουλέν σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ξεκίνησαν το 2013 έρευνα για διαφθορά που άγγιξε τον στενό κύκλο του Ερντογάν.

Η σύλληψη την περασμένη εβδομάδα στην Φλόριντα ενός Τουρκο-ιρανού εμπόρου χρυσού, ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο της έρευνας για το σκάνδαλο αυτό, δεν αφορά την Τουρκία, ανέφερε επίσης στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα