Επιμένει ο Αβραμόπουλος στον σεβασμό της συμφωνίας για τους μετανάστες

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος επέμεινε στον σεβασμό της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας η οποία οδήγησε σε “μια δραματική μείωση” των εισόδων μεταναστών και προσφύγων μέσω της Ελλάδας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη βουλγαρική εφημερίδα Standart.

“Η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί: αφότου τέθηκε σε ισχύ, οι είσοδοι από το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου μειώθηκαν δραστικά”, δήλωσε.

“Η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία και η Τουρκία έχει ανάγκη την ΕΕ, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση μαζί”, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει αύριο Παρασκευή στη Σόφια σε σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και των Βαλκανίων.

Οι ροές προς τις ελληνικές ακτές έχουν σαφώς επιβραδυνθεί από την άνοιξη του 2016, κάτι που δεν συμβαίνει στις ιταλικές ακτές, όπου από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο είχαν καταγραφεί 65.000 αφίξεις.

Η Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στο χερσαίο σύνορο της ΕΕ με την Τουρκία, κατέγραψε επίσης σαφή μείωση: 5.900 είσοδοι από την αρχή της χρονιάς, έναντι 40.000 το 2016 και 98.000 το 2014.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, “146.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, δηλαδή δύο φορές λιγότεροι” απ’ ό,τι το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2016.

Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ίδιο, 8.300 μετανάστες έφθασαν διά θαλάσσης έναντι 31.000 τον Οκτώβριο 2016 και 221.000 τον Οκτώβριο 2015. “Πρόκειται για μια μείωση κατά 75% μέσα σ’ έναν χρόνο και κατά περισσότερο από 95% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015”, επισήμανε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε εξάλλου πως 30.000 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν στις χώρες της ΕΕ από την Ελλάδα και την Ιταλία και 23.000 από την Τουρκία και την Εγγύς Ανατολή.

“Οφείλουμε να συνεχίσουμε: να μετεγκαταστήσουμε τους άλλους μετανάστες που ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις, από την Ελλάδα και την Ιταλία και να μετεγκαταστήσουμε στη διάρκεια των δύο επόμενων ετών 50.000 αιτούντες άσυλο όχι μόνο από την Εγγύς Ανατολή, αλλά και από την Αφρική”, δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα