Επικρίσεις κατά των ΗΠΑ για την περικοπή βοήθειας προς Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Οι επικεφαλής 21 ανθρωπιστικών οργανώσεων απέστειλαν χθες Τετάρτη επιστολή στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να διαμαρτυρηθούν «με τον πιο έντονο τρόπο» για την απόφαση των ΗΠΑ να παρακρατήσουν 65 εκατομμύρια δολάρια από τη συνεισφορά τους στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον θα παρακρατήσει 65 εκατομμύρια δολάρια από την προγραμματισμένη συνεισφορά της στην UNRWA, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Οι επικεφαλής των ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποίησαν για τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα υπάρξουν, αν συνεχιστεί η παρακράτηση του ποσού, σύμφωνα με την επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της απόφασης για τη ζωτικής σημασίας βοήθεια (που παρέχεται) σε παιδιά, γυναίκες και άνδρες στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στη Συρία, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας», τονίζεται στην επιστολή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ διέψευσε ότι στόχος της απόφασης των ΗΠΑ είναι να τιμωρηθούν οι Παλαιστίνιοι. Επανάλαβε την άποψη της Ουάσινγκτον ότι η UNRWA πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα περισσότεροι πρόσφυγες από όσοι ήταν στο παρελθόν και ότι «πρέπει να αυξηθούν τα χρήματα που προέρχονται από άλλες χώρες».

Ο Έρικ Σβαρτς, πρόεδρος της Refugees International και πρώην αναπληρωτής υφυπουργός των ΗΠΑ για τον Πληθυσμό, τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση, δήλωσε ότι τα σχόλια της πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι έχουν στόχο να τιμωρήσουν τους πολιτικούς ηγέτες των Παλαιστινίων και να τους αναγκάσουν να κάνουν πολιτικές υποχωρήσεις.

«Όμως είναι λάθος να τιμωρούμε πολιτικούς ηγέτες και να αρνούμαστε την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας σε αμάχους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη και μεγάλη απόκλιση από την αμερικανική πολιτική αναφορικά με την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και από τις αξίες που ενστερνίζονται οι αμερικανικές κυβερνήσεις και ο λαός», τονίζει ο Σβαρτς.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα