Επικίνδυνα αντιπολιτευτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα

Επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. με τα εθνικά θέματα καταγράφεται στο τελευταίο διάστημα, γεγονός που προκαλεί την έκπληξη και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, αλλά και προβληματίζει έμπειρα στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, όταν ξεκίνησε ένα αντιπολιτευτικό γαϊτανάκι, από την πρώτη ώρα της άφιξης του Τούρκου προέδρου, με την υπερπροβολή των τουρκικών πάγιων θέσεων, τα τελευταία 24ωρα, τα αντιπολιτευτικά πυρά εστιάζονται στο Σκοπιανό ζήτημα.

Την ώρα που διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και εμπλεκόμενων τρίτων χωρών ή φορέων (ΗΠΑ, ΕΕ), η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της! Μάλιστα, την ίδια ώρα, ούτε στο κόμμα της ΝΔ υπάρχει ενιαία θέση, για την ονομασία των Σκοπίων, με διάσταση απόψεων μεταξύ των Καραμανλικών και των Σαμαρικών.

Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω διαπραγματεύσεων, είναι αδιανόητο να ζητείται από την κυβέρνηση η δημοσιοποίηση των εθνικών θέσεων.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καυτηρίασε τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ελληνική στρατηγική.

Όπως ανέγραψε σε ανάρτησή του στο twitter «η ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για ονοματολογικό/ΦΥΡΟΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρίς να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται. Γι’ αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση», ανέφερε.

Το έναυσμα για την κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό ζήτημα, δόθηκε από τη συνέντευξη στο ΒΗΜΑ του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε «θέμα δεδηλωμένης» εφόσον ο Πάνος Καμμένος δεν στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως είπε, «δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους» ακυρώνοντας έτσι την ιδέα για σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τονίζει ότι «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήκωσε αμέσως το «γάντι» και αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα στον αρχηγό της ΝΔ,, καλώντας τον να σοβαρευτεί και να μην επενδύει σε μικροκομματικά παιχνίδια.

Η πλήρης ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού είναι η ακόλουθη:

«Ο κύριος Μητσοτάκης είναι καιρός να σοβαρευτεί και να καταλάβει, ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δε μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας».

Το γραφείο του Πρωθυπουργού προσθέτει με νόημα: «Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δε θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».

ΑΝΕΛ: δεν έχει ενιαία θέση η ΝΔ

«Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την έχει διατυπώσει ευθέως και δημόσια. Το δυστύχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν έχει το θάρρος της άποψής του και κρύβεται πίσω από τις θέσεις της κ. Μπακογιάννη, η οποία υπονόμευσε τον κ. Καραμανλή για το βέτο στα Σκόπια στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πει στον ελληνικό λαό αν συμφωνεί με τη θέση της κ. Μπακογιάννη για τα Σκόπια», καταλήγει η δήλωση της κ. Παπαδοπούλου.

Η ΝΔ

Ακολούθησε δηκτική απάντηση της ΝΔ, μέσω της οποίας όμως επιμένει ότι πρέπει η κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τη θέση της.

«Θυμίζουμε στους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην Κυβέρνηση και όχι στην Αντιπολίτευση. Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ» αναφέρει. Και προσθέτει «Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην Κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης».

 

πηγή   sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα