Επαφές Τσίπρα για το μέλλον των Βαλκανίων

Kατ΄ιδίαν συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βούτσιτς έφτασε στις 10.10, τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια ανέβηκαν στην αίθουσα για τη συνάντηση.

Στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σερβία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Η συνάντηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνεχάρη τον κ. Βούτσιτς για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.

Οι κκ Τσίπρας και Βούτσιτς θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου περί τις 11.30.

Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

Σημαντικές επαφές Τσίπρα για το μέλλον των Βαλκανίων

Σημαντικές, για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας χαρακτηρίζονται οι επαφές που έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας

Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας ξεκίνησε τις εργασίες του στις 10 το πρωί με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο. Παράλληλα πραγματοποιούνται συναντήσεις συμμετεχόντων υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα. Επίσης θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

Στο τραπέζι των συζητλησεων βρίσκονται οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θα τονιστεί δε η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Παράλληλα θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.

Συνάντηση με Μπόικο Μπορίσοφ

Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Στις 17.45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει οι κοινές δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τελετή αναγόρευσης Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 19.30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Η τελετή αναγόρευσης του Γιούνκερ θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα