Επανεξελέγη πρωθυπουργός ο Λεβέν στη Σουηδία

Μετά από ένα πολιτικό αδιέξοδο τεσσάρων μηνών στη Σουηδία επανεξελέγη από το κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που κατάφερε να επικρατήσει χωρίς να συμπράξει με την ακροδεξιά και να διασώσει μια από τις τελευταίες κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

«Θα είναι μια δύσκολη περίοδος τεσσάρων ετών» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι η Σουηδία έχει «μια ισχυρή κυβέρνηση που δεν εξαρτάται από τους Δημοκρατικούς της Σουηδίας».

Υπέρ του Λεβέν ψήφισαν 115 βουλευτές, 153 ψήφισαν κατά και 77 τήρησαν αποχή, ενώ τα τρία μικρότερα κόμματα απείχαν από την ψηφοφορία της Παρασκευής, σύμφωνα με το Associated Press.

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Θα υποστηρίζεται από το Κέντρο και τους Φιλελεύθερους -που ανήκαν στην αντιπολίτευση κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο- στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τα κόμματα αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο της χώρας, τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, που κατέγραψαν σημαντική άνοδο στις εθνικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου και επεδίωκαν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή.

Η πολιτική κρίση είχε ξεκινήσει μετά τις κάλπες, καθώς οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η σουηδική νομοθεσία προβλέπει ότι κάποιος μπορεί να γίνει πρωθυπουργός όσο η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δεν ψηφίζει εναντίον του/της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα