Επαναφορά στις 830 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται έως αυτή την ώρα ανοδικά, προσπαθώντας να ανακτήσει μέρος των χθεσινών σημαντικών απωλειών του, ενώ επιχειρεί να αποκαταστήσει και τη “σχέση” του με τις 830 μονάδες, τις οποίες έχει “εναγκαλιστεί” σχεδόν ολόκληρο τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,81% στις 829,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.178,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,67% στις 1.050,79 μονάδες.

Καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Βόρεια Κορέα, οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν, εξομαλύνοντας την τάση του de-risking. Οι επενδυτές δείχνουν να λαμβάνουν αποστάσεις από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ αποκαθίσταται σταδιακά και η διάθεση ανάληψης κινδύνου, παρότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά, ακολουθώντας το ράλι των 200 μονάδων που κατέγραψε χτες ο αμερικανικός Dow Jones, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη έδωσαν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία. “Η διάθεση αποστροφής κινδύνου που επισκίασε τις αγορές μετά την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Β. Κορέας δεν διήρκεσε ούτε 24 ώρες”, σχολίασε ο David de Garis της National Australia Bank.

Στο μεταξύ, στα εγχώρια δεδομένα, φαίνεται ότι σταδιακά δρομολογούνται οι εξελίξεις που θα δώσουν από την έναρξη του Φθινοπώρου περισσότερη ορατότητα στους επενδυτές. Μία πρώτη έλευση σε τεχνικό επίπεδο των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση αλλά και για την υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ “κλείδωσε” σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει δύο μόλις μέρες μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από διαβουλεύσεις που αναμενόταν αυτήν εβδομάδα μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των τεσσάρων Θεσμών, αποφασίστηκε να έλθει αντιπροσωπία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις 11 Σεπτεμβρίου. Θα παραμείνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό για 5 με 10 μέρες ανάλογα με το αντικείμενο ενασχόλησής τους. Μετά θα αναχωρήσουν.

Όσο για τη μεγάλη άφιξη σε επίπεδο επικεφαλής των δανειστών, αυτή θα καθυστερήσει. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, αναμένεται να γίνει από τις 16 Οκτωβρίου, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση περίμενε μία πρώτη τεχνική συμφωνία ή έστω μία αποτίμηση περί προόδου, ούτως ώστε να προγραμματίσει μία έξοδο στις αγορές.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και η Attica Bank δίνουν τον τόνο σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 2,31% και 2,15% αντίστοιχα, με τις Eurobank, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, Aegean, Φουρλής, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie και Τιτάν, ενώ Ελλάκτωρ και Σαράντης δεν έχουν επιλέξει ακόμη πρόσημο. Μόνο η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει απώλειες στον FTSE 25, οι οποίες ελέγχονται στο 0,76%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα