Επαναλαμβάνεται στην Τουρκία η δίκη της Cumhuriyet εν μέσω διαδηλώσεων

Επαναλήφθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet με κατηγορίες για «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Αναλυτικότερα, συνολικά, 17 διευθυντικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι νυν ή πρώην εργαζόμενοι της Cumhuriyet, τέσσερις από τους οποίους έχουν προφυλακιστεί, κατηγορούνται ότι συνέδραμαν τρεις «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι και 43 χρόνων κάθειρξης.

 

Λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, υποστηρικτές της Cumhuriyet, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο του Τσαγκλαγιάν για να ζητήσουν να αποδοθεί «δικαιοσύνη», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

 

Αυτή η νέα ακροαματική διαδικασία, συμβολική των επιθέσεων στην ελευθερία του Τύπου μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, διεξάγεται ακριβώς έναν χρόνο μετά ένα πρώτο κύμα συλλήψεων με στόχο συνεργάτες της Cumhuriyet.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις φερόμενων ως υποστηρικτών του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος, παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη το έχει αρνηθεί. Οι διώξεις έχουν επίσης στόχο επικριτικά προς την κυβέρνηση μμε και φιλοκουρδικούς κύκλους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα