Επίσκεψη του Γ. Μουζάλα σε Λέσβο και Χίο για τις υποδομές των hotspot

Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία”. Με τη σαφέστατη αυτή δήλωση περί της ελληνικής άποψης όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης του προσφυγικού ρεύματος προς τη βόρεια κυρίως Ευρώπη ολοκλήρωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα την επίσκεψή του στη Χίο και στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.ImageHandler

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από την αρμόδια για το θέμα υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, επισκέφθηκε στη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε όλη την Ευρώπη το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης (hot spot) στη Μόρια.

Σκοπός τους ήταν να εξετάσουν τις προσωρινές λύσεις που θα υπάρξουν ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές στη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών όπου μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έμεναν επί πολλές ώρες υπό βροχή. “Αυτές οι σκηνές δεν θα υπάρξουν ξανά αφού θα υπάρξει η απαραίτητη αυτή οργάνωση ώστε η κατάσταση σε δύσκολες στιγμές μεγάλων κυμάτων προσφύγων ή κακοκαιρίας να εκτονώνονται εύκολα” τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Ταυτόχρονα, όμως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ανακοινώθηκε ότι η εξετάστηκε ο πλήρης εκσυγχρονισμός του hot spot ώστε “κανένας πρόσφυγας που θα φτάνει εδώ να μη μένει περισσότερες από δυο μέρες. Να καταγράφεται γρήγορα και να αναχωρεί για τον τόπο που επιθυμεί”.

Πάντως, είπε ο κ. Μουζάλας, τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Αυτό συζητήθηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και πρέπει να πάρει πλέον και τη μορφή απόφασης τακτικής Συνόδου για να ξεκινήσει η υλοποίησή του”.

Στη Χίο, ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους προτεινόμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθεί Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης. Συνοδεία του δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, επισκέφθηκε τους χώρους στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και στα παλιά βυρσοδεψεία στην περιοχή Ταμπάκικα. Επίσης επισκέφθηκε τον καταυλισμό στο Μυρσινίδι, όπως και τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Δημοτικό Κήπο όπου μένουν καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες πριν αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μουζάλας στη Χίο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική δομή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθεί εκ νέου με το δήμαρχο για τη ρύθμιση σχετικών λεπτομερειών. Επίσης ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα οριστεί από το υπουργείο συντονιστής σε κάθε νησί που θα έχει Κέντρο Ταυτοποίησης. (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γ. Μουζάλας: «Στόχος να μην ξαναδούμε άσκημες εικόνες στη Μόρια»

Όπως προστίθεται σε ρεπορτάζ της ΕΡΑ ΑΙγαίου:

Απαραίτητες είναι οι παρεμβάσεις στο “Χοτ Σποτ” της Μόριας ώστε να μην επαναληφθούν εικόνες, όπως αυτές των προηγούμενων ημερών σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στη Λέσβο.

“Στόχος μας είναι μια λύση προσωρινή μέχρι να υπάρξει η μόνιμη ομαλοποίηση της κατάστασης και για τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λεπτομέρειες σε μερικές ημέρες” δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Το “Χοτ Σποτ” είναι σημείο καταγραφής και όχι διαμονής και στόχος μας είναι μην μένουν οι μετανάστες σε αυτό παρά μόνο όσο χρειάζεται για να καταγραφούν διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, ενώ σε ερώτηση για το άνοιγμα του φράχτη απάντησε πως: “είναι μια πρόταση που ακούγεται από πολλούς και την έχουμε εξετάσει με την απαραίτητη προσοχή. Αν και συμφωνώ στη σύλληψή της ως ιδέα στην εφαρμογή της εμφανίζει κάποια σοβαρά τεχνικά ζητήματα τα οποία είναι περισσότερα από αυτά που καλείται να λύσει”.

Τέλος σε σύντομη κουβέντα που είχε ο κ. Μουζάλας με ιδιοκτήτες όμορων εκτάσεων με το “Χοτ Σποτ” στη Μόρια εξέφρασε την πεποίθηση πως η πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει, όλους όσους υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους.

– See more at: http://left.gr/news/episkepsi-toy-g-moyzala-se-lesvo-kai-hio-gia-tis-ypodomes-ton-hotspot#sthash.SFFxY8Hv.dpuf

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα