Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Β. Ελλάδα

Χρησιμοποίησε το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο –την πρόταση δυσπιστίας– για να εμποδίσει και να αντιδράσει με τον πιο εμφατικό τρόπο σε αυτό που θεωρεί «μια επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα» συμφωνία. Η τριήμερη έντονη συζήτηση στη Βουλή που προηγήθηκε των Πρεσπών και οι τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα καθιστούν σαφές ότι στη Ν.Δ. δεν προτίθενται να αφήσουν την υπόθεση του Σκοπιανού, χωρίς προηγουμένως να κεφαλαιοποιήσουν τη στάση τους, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ξανά μπροστά με νέα μίνι περιοδεία αύριο στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη, ανάβαση με ισχυρούς συμβολισμούς, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να απευθύνει νέα μηνύματα για τη συμφωνία.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι πρόκειται για την τρίτη ανάβαση του προέδρου της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη μέσα σε ενάμιση μήνα (η αυριανή ομιλία του στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ήταν προγραμματισμένη), ενώ από την Πειραιώς σχολίαζαν το κοντράστ με τα κυβερνητικά στελέχη που δεν «τολμούν» να βγουν προς τα έξω στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Από το συνορεύον με την ΠΓΔΜ Κιλκίς και από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται και πάλι να θυμίσει ότι για τον ίδιο και το κόμμα του πρόκειται για μια «επιζήμια εθνικά συμφωνία», την ώρα που η Πειραιώς επιμένει σε όλους τους τόνους –με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων– ότι δεν προτίθεται να την επικυρώσει.

Η θέση αυτή απαντά στις κυβερνητικές διαρροές, αλλά και σε σχετικό δημοσίευμα της FAZ για το τι προτίθεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τη συμφωνία. «Οπως ακριβώς η Ν.Δ. έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή», έλεγαν από την Πειραιώς, επιμένοντας ότι η Ν.Δ. θα την καταψηφίσει. Θύμιζαν, δε, ότι η κυβέρνηση και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση φέρει την «αποκλειστική» ευθύνη για την επικύρωση και καλούσαν την κυβέρνηση να απαντήσει τι σκέφτεται να κάνει και αν ο Πάνος Καμμένος θα την ψηφίσει ή θα ρίξει την κυβέρνηση.

Το ερώτημα, επομένως, έλεγαν, είναι αν επιμένει η κυβέρνηση στη στάση της ότι δεν θα προχωρήσει σε εκλογές και ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις κυβερνητικές επικρίσεις για το τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, από την Πειραιώς σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση «προεξοφλεί όχι μόνο τη νίκη, αλλά και την αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές» και επιμένουν ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα και τετελεσμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν.

Απάντηση στον ΥΠΕΞ

Στο ιδιότυπο αυτό πινγκ πονγκ που άρχισε αμέσως μετά την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, η Ν.Δ. επιστρέφει τις μομφές και το μπαλάκι στο γήπεδο της κυβέρνησης θυμίζοντας ότι αυτή υπέγραψε τη συμφωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. συνεχίζει να απαντά στον υπουργό Εξωτερικών και να τον εγκαλεί (χθες τον έψεξε για «αυταρέσκεια και αλαζονεία»). «Αντί να δίνει συνεντεύξεις για την επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε και παράγει ήδη τετελεσμένα, ας εξηγήσει στους Ελληνες ένα μόνο πράγμα: Γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν “Μακεδόνες” και να ισχυρίζονται ότι μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε στο παρελθόν;» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η Ν.Δ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα