Επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα με «γεμάτη ατζέντα» σε ενέργεια – επενδύσεις – Κυπριακό

%ce%bb%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%86Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από τη τρίτη  ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ,ενώ παράλληλα χθες ξεκίνησε στο Ζάππειο  το 4ο ΕλληνοΡωσικό Κοινωνικό Φόρουμ με θέμα: «Ρωσία-Ελλάδα: Δεύτερη χιλιετία φιλικών σχέσεων»

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ γίνεται μεταξύ άλλων  αναφορά στην ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας που κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας,επίσης γίνεται ειδική αναφορά και για τη δυναμική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 η άνοδος ξεπερνά το 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.Μεταξύ άλλων τονίζεται η βασική παράμετρος στις διμερείς σχέσεις και στη σύμπλευση των δύο λαών που αποτελεί και ο διεκκλησιαστικός διάλογος.

Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς πολιτικής συνεργασίας, οικονομίας, ενέργειας και επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο της συναντήσεων του Λαβρόφ

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών σηματοδοτεί τις καλές σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας ενώ σημαντική ώθηση στη διμερή συνεργασία δίνει η πραγματοποίηση του λεγόμενου «αφιερωματικού έτους» μεταξύ των δύο χωρών που γίνεται υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους, οι κύριοι Λαβρόφ και Κοτζιάς θα εγκαινιάσουν το 4ο φόρουμ των κοινωνικών οργανώσεων των δύο χωρών, αλλά και την έκθεση των αρχειακών ντοκουμέντων.
Το 4ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ έχει τις ακόλουθες θεματικές Συνεδρίες.

Συνεδρία 1:  «Ελλάδα –Ρωσία – Ευρώπη: οι παραδόσεις της συνεργασίας και η κοινή ιστορική τύχη»

Συνεδρία 2:
«Η σημασία των Ορθοδόξων παραδοσιακών αξιών στο σύγχρονο κόσμο»

Συνεδρία 3:
«Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων»

Συνεδρία 4:  «Γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο»

Συνεδρία 5:
«Ενεργειακή συνεργασία: βάση της μακροχρόνιας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσεως»

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και αυτή τη φορά, οι εργασίες του Forum θα πλαισιωθούν από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες κλασικής μουσικής, εκθέσεις βυζαντινής αγιογραφίας και εκθέσεις φωτογραφίας.

Το 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum διοργανώνουν το Ίδρυμα Άγιου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», η Ελληνορωσική Λέσχη «Διάλογος» σε συνεργασία με την Pommel Holdings Inc. και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

Με τον κ.Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα παραστεί μαζί με τον κ. Λαβρόφ στην έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Ζάππειο.

Οι δύο υπουργοί θα μεταβούν επίσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία», ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει, βάσει του προγράμματος, η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Το απόγευμα ο κ. Λαβρόφ θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.


Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Λαβρόφ

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα,πραγματοπιήσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Καλές προοπτικές ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας διαπίστωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αφού μετέφερε στον κ. Τσίπρα θερμές ευχές, όπως είπε, από τον τον Ρώσο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος μεταξύ Ελλάδα και Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτού «συμβάλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών σχέσεων».

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ μίλησε για καλές προοπτικές ως προς τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ακόμη ότι «και σήμερα και στο μέλλον θα συζήτησουμε με τους Ελληνες εταίρους τους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ρωσική πλευρά είναι «προσηλωμένη στις απαραίτητες αρχές του Κυπριακού και ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσής του, ενώ είναι και κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Οπως γνωρίζετε πέραν του μεγάλου προβλήματος να έρθει ειρήνη στη Συρία, μας απασχολεί η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό και αυτή η λύση δεν θα είναι με την συνέχιση παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, επίσης, ότι »βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου που αντιμετωπίζουμε παράλληλες κρίσεις, όσο την προσφυγική, όσο και την τρομοκρατία, αλλά και κρίση ασφάλειας και πρέπει να βρούμε λύσεις εποικοδημητικές μέσα από το διάλογο».

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να εξακολουθήσουν την συνεργασία στις επενδύσεις και τον τουρισμό, ενώ είναι απαραίτητες οι καλές σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Συνάντηση Παυλόπουλου-Λαβρόφ

Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με τον οποίο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο, σημείωσε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο. Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο, τόνισε ο ΠτΔ απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Απο την πλευρά του ο κ.Λαβρόφ έδωσε το μήνυμα πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό

«Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες» είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία στηρίζει λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρέπει οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν και στα τρία βασικά ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις.

 

Συνάντηση Κοτζιά-Λαβρόφ

Τη βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως απεικονίζουν οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών και λαών, αλλά και όπως επιβεβαιώνει μακροπρόθεσμα σήμερα η υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών 2017-2019, εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.

Τονίζοντας τις βαθιές ρίζες που συνδέουν τους δύο λαούς, οι δύο υπουργοί εξήγησαν ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα και συμφώνησαν στη ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία μέσω του τερματισμού των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς προάγει την σταθερότητα στην περιοχή με πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,σχετικά με το Κυπριακό διατυπώθηκε σύμπτωση απόψεων. Ο κ. Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς μόνο αυτό είναι το πλαίσιο διευθέτησης για μία σταθερή και αποδεκτή λύση για Ελληνοκυπρίου και Τουρκοκυπρίους και ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε δημόσια τον Ρώσο ομόλογό του για τη σταθερή στάση της Ρωσίας στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς και την ανάγκη στην Ευρώπη μίας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και δεν θα την τοποθετεί απέναντι. Ο κ. Λαβρόφ εξήρε τη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τίθεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων και όχι της σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα