Επίσημος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ

o-megistanas-ntonalnt-tramp-upopsifios-proedros-twn-ipa-w_lNικητής των αμερικανικών εκλογών αναδείχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών έχει ξεπεράσει τον απαιτούμενο αριθμό των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να τον οδηγήσουν στον Λευκό Οίκο.Τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων συνεχάρη η Χίλαρι Κλίντον.

Nικητήρια δήλωση Ντόναλντ Τραμπ:

Κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του ο  Ντόναλντ Τραμπ  εμφανίστηκε ενωτικός στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας, ενώ τόνισε ότι οι επιλογές ως προς την εξωτερική πολιτική θα χαρακτηρίζονται από ”δίκαιες ισορροπίες”.

O εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ , είπε πως «το κίνημά μας τώρα μόλις ξεκινά», ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα οι Αμερικανοί να ενωθούν ως ένας λαός και να αναχαιτίσουν τους διχαστικούς ανέμους

Παράλληλα ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ενώ απευθυνόμενος σε όσους δεν τον ψήφισαν ζήτησε τη βοήθειά τους για να ενώσουν τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και εκείνος από την πλευρά του τη συνεχάρη για τη σκληρή μάχη που έδωσε.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής

Γερμανία:«Tεράστιο σοκ» η νίκη Τραμπ-Ικανοποιημένη η Λεπέν

Η πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία έρχεται από την υπουργό Άμυνας της χώρας, η οποία χαρακτήρισε τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ ως μεγάλο σοκ. Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμπ.

 

Σουλτς:Έκπληξη και απογοήτευση η εκλογή Τραμπ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο».

Εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι παράλληλα απογοητευμένος, « διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ»

Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ’ όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

 

Υπ.Εξωτερικών της Γαλλίας:«Πολλά ερωτήματα» θέτει η νίκη Τραμπ

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τίθενται «πολλά ερωτήματα» καθώς ήδη διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Θα πρέπει να προσαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει αυτός ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες», δήλωσε ο Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία, «σύμμαχος των ΗΠΑ» θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της. Η Γαλλία θα πρέπει να διασαφηνίσει επίσης με τις ΗΠΑ το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία.

Ερωτηθείς για την προσωπικότητα του Τραμπ, ο Ερό απάντησε: «Σε κάνει να αναλογίζεσαι, σου προκαλεί ερωτήματα και σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις».

Ο Ερό δήλωσε ότι φαίνεται πως ο Τραμπ κέρδισε την εξουσία, προσθέτοντας «και η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος (της Ουάσινγκτον) και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος».

 

Μογκερίνι:Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε.

 

Τσαβούσογλου: Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα ενισχυθούν μετά τη νίκη του Τραμπ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλιά του στο λογαριασμό του στο Twitter.

 

Η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς στην εκλογή Τραμπ

Η παλαιστινιακή προεδρία κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας», αναφέρει η Χαμάς

“Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. “Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα”.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση.

“Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας, καθώς η αμερικανική πολιτική για το παλαιστινιακό ζήτημα χαρακτηρίζεται σταθερά από την προκατάληψη”, δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τον θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

“Ελπίζουμε τουλάχιστον ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να επανεξετάσει και να εξισορροπήσει αυτή την πολιτική για το παλαιστιναικό ζήτημα”, τόνισε.

 

Συγχαρητήρια Πούτιν στον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, με τηλεγράφημά του την Τετάρτη το πρωί,όπως μεταδίδει η naftemporiki.gr.

«Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για κοινή προσπάθεια αποκατάστασης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων από την κρίση την οποία περνούν, καθώς και για αντιμετώπιση σημαντικών διεθνών ζητημάτων, αναζητώντας απαντήσεις στις προκλήσεις που θέτει η ανάγκη για παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε το Κρεμλίνο.

 Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε τέλος ότι ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

 

ΥΠΕΞ Βελγίου:Ο νέος πρόεδρος θα κριθεί στην πράξη

Την ελπίδα “να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ” εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς κατά τη διάρκεια παρέμβασής του.
 Σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό λίγο πριν την επίσημη οριστικοποίηση της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ρέιντερς δηλωσε οτι η ετυμηγορία του αμερικανικού λαού ειναι σεβαστή και οτι ο νέος πρόεδρος θα κριθεί “στην πράξη” . Ανέφερε επίσης οτι κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ λίγα πράγματα συζητήθηκαν “σε βάθος” και εξέφρασε την ευχή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ενώσει όλους τους Αμερικανούς.
Μέρκελ:Η Γερμανία και η Αμερική συνδέονται με αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου

Τα συγχαρητήρια της απηύθυνε στον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμη να εργαστεί στενά μαζί του στη βάση των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Η Γερμανία και η Αμερική συνδέονται με αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η αξιοπρέπεια ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξrουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών απόψεων», είπε η κ. Μέρκελ.

«Στη βάση αυτών των αξιών, προσφέρομαι να εργαστώ με τον μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.

Η συνεργασία με τις ΗΠΑ συνεχίζει να αποτελεί βάθρο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, ξεκαθάρισε.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα