Επίκαιρη ερώτηση του Χ. Καραγιαννίδη για τη δράση νεοναζί στο Μενίδι

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη (31/08), επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη δράση των νεοναζιστικών ομάδων «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών» και της «Combat 18 Hellas» στο Μενίδι, με αφορμή τον θάνατο του 11χρονου μαθητή στην αυλή του σχολείου του τον περασμένο Ιούνιο από αδέσποτη σφαίρα και όσα ακλούθησαν μετά. Στην ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο Χρ. Καραγιαννίδης αναφερθείς στα γεγονότα που συνέβησαν στο Μενίδι μετά τον θάνατο του εντεκάχρονου μαθητή, έκανε λόγο  για δύο ναζιστικές ομάδες και αυτούς που δρούν μέσα απ’ αυτές, οι οποίοι «νιώθουν τόσο ασφαλείς και αλαζόνες που διαφημίζουν τις παραβατικές τους πράξεις στο διαδίκτυο» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Ένα φαινόμενο γνωστό που ξεκινάει από το 2014-2015 και δεν βλέπουμε κάποια εξέλιξη, σε δύο ομάδες που καταφανώς παραβατούν, σε δύο ομάδες που είναι εγκληματικές, σε δύο ομάδες που είναι ναζιστικές και σε δύο ομάδες που ουσιαστικά απειλούν όσους θεωρούν εχθρούς τους» όπως τόνισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα  επεισόδια και στις ομάδες αυτές που διαφήμιζαν τη δράση τους, μέσω διαδικτύου, ως…. την απάντηση προς τους Αριστερούς ή προς το ελληνικό κράτος, γιατί αυτό δεν λαμβάνει τις απαραίτητες δράσεις, χρίζοντας εαυτούς «αυτόκλητους τιμωρούς», πρόσθεσε πως «το πιο επικίνδυνο σ’ αυτήν την ιστορία είναι πως μετά τη δίκη της ΧΑ, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής αποσύρθηκαν από τον δρόμο και το κενό λοιπόν αυτό έρχονται να το καλύψουν αυτές οι δύο νεοναζιστικές οργανώσεις» ύποπτες όπως τόνισε στην ερώτηση του για πολλές παράνομες ενέργειες. Το ερώτημα λοιπόν που έθεσε ήταν «Με ποιον τρόπο θα τους ελέγξουμε και πότε θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη;»

Ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας  συμμεριζόμενος «τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς» απάντησε πως «μετά τον άδικο χαμό  του παιδιού στο Μενίδι υπήρξαν από πολλές πλευρές αντιδράσεις δίκαιες ή άδικες».«Σε καμία περίπτωση όμως», τόνισε, «δεν πρέπει να παρασύρονται ομάδες πολιτών είτε σε αυτενέργειες που δεν προβλέπονται από κανένα νόμο, είτε πολύ περισσότερο σε ενέργειες τέτοιες που θίγουν ομάδες συγκεκριμένες, κοινωνικές ομάδες, που σε τίποτα δεν φταίνε. Μπορεί να φταίνε ορισμένα άτομα, αλλά όχι ομάδες, είτε φυλετικές είτε άλλες ομάδες πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

«Στο ζήτημα, του πώς αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα στο διαδίκτυο και τι γίνεται με τις διάφορες ομάδες –και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτές της ακραίας αντίληψης ομάδες στις οποίες αναφέρεστε στην ερώτησή σας, αλλά μιλάω γενικότερα- υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο στη νομοθεσία τη δική μας, αλλά και στη νομοθεσία όλων των χωρών που έχουν την πρόθεση και τη βούληση να αντιμετωπίσουν τα διάφορα φαινόμενα. Ξέρετε ότι υπάρχουν οι κεντρικοί πάροχοι του Google στην Αμερική, στον οποίον πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για να δώσει στοιχεία για να διωχθούν από εκεί και πέρα, εκτός από δύο περιπτώσεις, την περίπτωση της παιδικής πορνογραφίας και την περίπτωση των τυχερών παιγνίων, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Είναι μεγάλο το πρόβλημα» ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Τόσκας.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση  των δυο ομάδων των «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών» και της «Combat 18 Hellas» ο Νίκος Τόσκας  σημείωσε πως αυτή η περίπτωση «δεν αφέθηκε έτσι, έγινε έρευνα,  προανάκριση από την ΕΛ.ΑΣ και ήδη αυτή έχει υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε πληροφόρηση, αλλά ούτε και να αναφερθούμε σ’ αυτά»  συμπλήρωσε. «Eφόσον υπάρχει παράβαση νόμου, φυσικά ασχολούνται οι αστυνομικές αρχές και θα ασχολούνται, ειδικά σε αυτή την περιοχή, μια περιοχή, η οποία έχει στοιχεία, τα οποία πρέπει να μας ανησυχούν και μας ανησυχούν. Όμως, υπάρχουν δυσκολίες και λόγω του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και λόγω της ιδιομορφίας και των δυσκολιών της τεχνολογίας» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης  επισήμανε πως πέρα από το θέμα της τεχνολογία και του Διεθνούς Δικαίου που διέπει το ζήτημα και πρέπει να το δει η Πολιτεία, έκανε λόγο για  συνέντευξη μέλους της νεοναζιστικής ομάδας  στις 27/6/2017, αλλά και νωρίτερα, το 2016:

«Στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ είναι ένας κύριος, που κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα του και εκπροσωπεί τους «Αυτόνομους, Αυτοδιαχειριζόμενους Μαιάνδρους Εθνικιστές». Ο κύριος αυτός δεν έχει συλληφθεί. Ο κύριος αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος και δίνει συνέντευξη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ τις ημέρες των επεισοδίων λέγοντας πως “Οι Ανένταχτοι  Μαίανδροι Εθνικιστές επιχειρούμε ως στρατιωτικό σώμα. Βρισκόμαστε σε αδιάκοπο πόλεμο με τη Δημοκρατία και όσους την αποτελούν”. Οι κύριοι αυτοί έχουν γυρίσει βίντεο στο «you tube» και το έχουν αναρτήσει, έχουν παραβεί όλο τον Ποινικό Κώδικα. Θα συλληφθεί; Δεν έχει γίνει κάτι γι’ αυτό.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την δράση που διαφημίζει η συγκεκριμένη οργάνωση λέγοντας πως έχουν αρχίσει να δίνουν συνεντεύξεις σε εφημερίδες και να διαφημίζουν τη ναζιστική τους σταδιοδρομία και τη ναζιστική τους στρατηγική. «Αυτό που ζητάμε είναι να συλληφθούν τώρα» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συμμερίζομαι την ανησυχία σας, πλην όμως, ο νόμος έχει συγκεκριμένους κανόνες» απάντησε ο Νίκος Τόσκας. «Η υπόθεση, η προανάκριση έχει υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της» ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

Χρ. Καραγιαννίδης: « Πρέπει να υπάρξει σταθερή και μόνιμη έδρα για την εκδίκαση της υπόθεσης» 

Εν όψει και της επανέναρξης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στις 5 Σεπτεμβρίου, με τις περισσότερες δικασίμους του μήνα να έχουν οριστεί στον Κορυδαλλό, για μια ακόμα φορά, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Χρ. Καραγιαννίδη προκειμένου να ρωτήσουμε σχετικά. «Η δίκη πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και να υπάρξει σταθερή και μόνιμη έδρα για την εκδίκαση της υπόθεσης βάσει και της κρισιμότητας της φάσης που μπαίνει η ακροαματική διαδικασία με τις καταθέσεις των μαρτύρων και των αναγνωστέων εγγράφων» μας είπε.

Το σχόλιο του Χ. Καραγιαννίδη όσον αφορά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με αφορμή την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να συμμετάσχει  στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» στο Ταλίν της Εσθονίας και ό,τι ακολούθησε μετά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με αφορμή και τις δηλώσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή αλλά και την επίθεση του  Ανδ. Λοβέρδου στον Γ. Κατρούγκαλο στην Βουλή πως «κάποιοι έχουν αναλάβει τον ρόλο αντί της ακραίας ΧΑ να βγει στον κόσμο μια “πολιτισμένη” ΧΑ, ή αλλιώς η λεγόμενη “σοβαρή ΧΑ”  όπως είχαμε ακούσει και παλιότερα από δημοσιογράφο σε ΜΜΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα