Επίθεση Στουρνάρα κατά των γερμανικών πλεονασμάτων

Τη διαπίστωση ότι, οι θεσμοί στην Ελλάδα υστερούν, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδς Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Accenture Greece Κυριάκο Σαμπατακάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι, υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας.

«Οι θεσμοί μας υστερούν. Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι  θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα. Ένα παράδειγμα σας λέω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας εντοπίζει πως ένα από τα καλά της ήταν πως η Ελλάδα έγινε πιο εξωστρεφής. «Έχουν αναπτυχθεί οι κλάδοι των εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, εις βάρος των κλάδων των μη εμπορεύσιμων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη ο κ. Στουρνάρας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις επιλογές του τα τελευταία 25 χρόνια που τον έχουν οδηγήσει στην κορυφή, για την Ελλάδα, τον ρόλο της στην παγκοσμιοποίηση και την κρίση, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη μετά το Brexit, τονίζοντας ωστόσο πως «για να επιβιώσει το ευρώ θα πρέπει να γίνουν μερικές αλλαγές”. Όπως εξηγεί «Κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι μπορεί να υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ομόσπονδο κράτος, αν και εγώ θα το επιθυμούσα πολύ, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε με ρεαλιστικά μέτρα. Για παράδειγμα, η οικονομική προσαρμογή να μη γίνεται μόνο από τις χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και από τις χώρες που έχουν πλεονάσματα. Υπάρχουν συνταγές σήμερα, υπάρχει η περίφημη Έκθεση των Πέντε Προέδρων”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα