Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία:Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος-84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες(συνεχής ενημέρωση)

αρχείο λήψης

«Λουτρό αίματος» στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, καθώς ένας άντρας οδήγησε φορτηγό όχημα πάνω σε πλήθος ανθρώπων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 84 και να τραυματιστούν περισσότεροι  από 150,εκ των οποίων περίπου 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση έγινε στην παραλία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του οδηγού και της αστυνομίας.

Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ δήλωσε ότι 84 άνθρωποι είναι νεκροί, ενώ 18 άλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες. “Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά παιδιά.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί, «βαριά όπλα» ανακαλύφθηκαν μέσα στο φορτηγό.

«Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα  δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα», είπε ο Εστροζί μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Λίγο αργότερα αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε,με τις  αρχές να υποστηρίζουν ότι τα όπλα ήταν ψεύτικα.Επίσης φαίνεται ότι έχει βρεθεί μια ταυτότητα που πιθανολογείται ότι είναι του μακελάρη,ενώ λέγεται ότι το φορτηγό είχε ενοικιασθεί δύο μέρες πριν την επίθεση.

Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στη Γαλλία ,δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

 

 

 

1031692_dafdse

 

 

 

 

 

1031694_δφγω

1031698_κθη

 

1031705_787

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαλς:Τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων

Σε δηλώσεις του λίγο μετά τις 11:30 ώρα Ελλάδος σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε την πρόταση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ για παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για τουλάχιστον τρεις επιπλέον μήνες, στη σκιά του αιματηρού τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 84 άνθρωποι.

Παράλληλα, ο κ. Βαλς μετέφερε την εντολή του κ. Ολάντ να κηρυχθεί στη Γαλλία τριήμερο εθνικό πένθος για τις 16, 17 και 18 Ιουλίου στη μνήμη των συνολικά 84 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια.

AdTech AdΕξάλλου, με απόφαση των Ηλυσίων, από σήμερα, Παρασκευή, θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας.
Ολάντ: 50 τραυματίες βρίσκονται «μεταξύ ζωής και θανάτου»
«Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Γάλλοι, υπάρχουν επίσης πολλοί ξένοι προερχόμενοι απ’ όλες τις ηπείρους και υπάρχουν πολλά παιδιά»

«Περίπου 50 άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου» την επομένη της επίθεσης στη Νίκαια, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται «πολλοί ξένοι», ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Υπάρχουν περίπου 50 πρόσωπα που εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Μεταξύ των θυμάτων αυτών υπάρχουν Γάλλοι, υπάρχουν επίσης πολλοί ξένοι προερχόμενοι απ’ όλες τις ηπείρους και υπάρχουν πολλά παιδιά, μικρά παιδιά», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αφού επισκέφθηκε τραυματίες από την επίθεση σε νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ο Ολάντ προειδοποίησε επίσης πως η μάχη εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων θα είναι μακρά επειδή οι οργανώσεις αυτές θα συνεχίσουν να προσπαθούν να πλήξουν τις δυτικές αξίες.

Αυτός είναι ο μακελάρης της Νίκαιας

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel ονομάζεται ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια. Ο μακελάρης γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1985 στην Τυνησία και έμενε στην Νίκαια.590_14aca11c1a75fee049cf97752262c3ce

Πρώτη φορά του χορηγήθηκε άδεια παραμονής το 2008, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα estrepublicain.fr ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ακόμη μια άδεια παραμονής με 10ετή διάρκεια, από το 2009 έως το 2019.

 

 

 Έκτακτη σύσκεψη μετά την επίθεση υπό τον πρόεδρο Ολάντ 

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 84 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στη Νίκαια χθες βράδυ βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

Στη σύσκεψη υπό τον γάλλο πρόεδρο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέρ.

Στη σύσκεψη παρίστανται επίσης οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στη Νίκαια μετά την επίθεση, θα συμμετάσχει στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη της Νίκαιας

Συγκεχυμένες είναι ακόμα οι πληροφορίες γύρω από την ταυτότητα του δράστη της φονικής επίθεσης με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας, που άφησε πίσω της 80 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι μέσα στο φορτηγό της επίθεσης βρέθηκαν έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου.

Ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της αιματηρής επίθεση στη Νίκαια ήταν 31 ετών και φέρεται να ήταν ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου

Τουσκ:H Eυρώπη μένει ενωμένη και συμπαραστέκεται στο γαλλικό λαό

Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σήμερα μετά την επίθεση στη Νίκαια, όπου 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένας άνδρας οδήγησε ένα φορτηγό πάνω σε ένα πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να δει την εκτόξευση πυροτεχνημάτων το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» επίθεση.

Ο Τουσκ και ο Ρεντέρ έκαναν τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο μιας συνόδου η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, την Ουλάν Μπατάρ.

 Ολάντ:Θα κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία

Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό απηύθυνε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε την άποψή ότι η πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια ήταν προϊόν τρομοκρατικής ενέργειας. Για αυτό το λόγο, επεκτάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για ακόμη 3 μήνες (θα έληγε στις 26 Ιουλίου), ενώ θα επιστρατευτούν επιπλέον 10.000 αστυνομικοί με στρατιωτικά καθήκοντα, καθώς και όλες οι διαθέσιμες εφεδρείες, που θα αξιοποιηθούν και στη φύλαξη των συνόρων.

«Η Γαλλία ως σύνολο βρίσκεται υπό την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν αρκετά παιδιά κι ότι ερευνάται η πιθανότητα ο δράστης να έδρασε μαζί με συνεργούς.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων και γίνεται ότι χρειάζεται για τους τραυματίες. Πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να σταματήσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και θα εντείνουμε τις επιχειρήσεις μας σε Συρία και Ιράκ εναντίον όλων αυτών που ευθύνονται για αυτό το χτύπημα», ανέφερε, ενώ ο ίδιος θα μεταβεί μαζί με τον πρωθυπουργό στη Νίκαια.

«Η Γαλλία είναι δυνατή και πάντα θα είναι δυνατότερη», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε το διάγγελμά του.

Ομπάμα: Kαταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Ο πρόεδρος τωνΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την πολυαίμακτη επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών», είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Γιούνκερ:Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την επίθεση στη Νίκαια που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 άτομα.

«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ», είπε σε μήνυμα μέσω του Twitter, προσθέτοντας: «Θα δείξουμε αποφασιστικότητα αλλά και ενότητα».

Μέρκελ: Στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας

Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

«Είμαστε όλοι ενωμένοι και νιώθουμε αποστροφή για τη μαζική δολοφονία στη Νίκαια» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Ασίας και της Ε.Ε., η οποία διεξάγεται στη Μογγολία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι, παρά τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη» κατέληξε.

 

Κλίντον και Τραμπ καταδίκασαν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε σήμερα την επίθεση στη Νίκαια. “Είναι τραγικό ότι η Γαλλία βιώνει σε υπερθετικό βαθμό τη βία και την τραγωδία. Είναι απαραίτητο να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των Γάλλων. Είναι ένας πόλεμος κατά των τρομοκρατικών ομάδων, των ακραίων αυτών τζιχαντιστικών ομάδων”, τόνισε η Κλίντον μιλώντας στην εκπομπή “The O’Reilly Factor του τηλεοπτικού δικτύου Fox News , όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλική Ριβιέρα.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλτ Τραμπ, δήλωσε: “Είναι πόλεμος”.

Ο Τραμπ ανέβαλε τη σημερινή προγραμματισμένη ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου του, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter. “Μετά την τρομερή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, αναβάλλω τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου”.

Ο Τραμπ υποστηρίζει τον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την οποία αποκαλεί “καρκίνο”. Παράλληλα, προτείνει τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ κατά των τζιχαντιστών, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία θα πρέπει ν’ αξιοποιηθεί “για έναν σκοπό.” Δηλώνει επίσης ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ζητήσει από το Κογκρέσο την κήρυξη πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αραβικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση στη Νίκαια

Πολλές αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν σήμερα με τον πλέον έντονο τρόπο την επίθεση στη Νίκαια που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπων, με την ανώτατη μουσουλμανική αρχή Αλ-Άζχαρ να καλεί σε ενότητα ώστε «ο κόσμος να απαλλαγεί από την τρομοκρατία».

Καταγγέλλοντας την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια (νοτιοανατολική Γαλλία), όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε επίδειξη πυροτεχνημάτων με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Γαλλίας, το Αλ-Άζχαρ εκτίμησε πως «αυτές οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις αντιβαίνουν στις διδασκαλίες του ισλάμ».

«Το Αλ-Άζχαρ επιβεβαιώνει την ανάγκη να ενωθούν οι προσπάθειες ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να απαλλαγεί ο κόσμος από αυτό το κακό», έγραψε στο Twitter ο πιο υψηλός θεσμός του σουνιτικού ισλάμ στη Αίγυπτο.

Στη Σαουδική Αραβία, επίσημος εκπρόσωπος κατήγγειλε την «απεχθή τρομοκρατική» επίθεση στη Νίκαια και διαβεβαίωσε τη «φίλη» Γαλλία για την «αλληλεγγύη της και τη συνεργασία της στην αντιμετώπιση από κοινού των τρομοκρατικών ενεργειών».

Στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα μπεν Ζαγέντ Αλ-Ναχιάν κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του «ένα απεχθές έγκλημα», εκτιμώντας πως όλες οι χώρες «πρέπει να εργαστούν σταθερά και χωρίς δισταγμό για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία».

Το σουλτανάτο του Ομάν, το Κουβέιτ και το Κατάρ καταδίκασαν επίσης έντονα την επίθεση.
Στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη της Αιγύπτου στη φίλη Γαλλία» και την υποστήριξη της χώρας του «στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η τρομοκρατία «δεν γνωρίζει σύνορα και καταστρέφει τη ζωή αθώων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο αιγύπτιος πρόεδρος. «Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν την αποφασιστικότητα των χωρών και των λαών που αγαπούν την ειρήνη ώστε να πολεμήσουν και να νικήσουν την τρομοκρατία».

Ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου Σάουκι Άλαμ χαρακτήρισε τον δράστη της Νίκαιας «εξτρεμιστή που βαδίζει στα βήματα του διαβόλου». «Το ισλάμ δεν έχει καλέσει ποτέ σε αιματοχυσία», είπε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε από την πλευρά της «μια δειλή, τρομοκρατική και ωμή ενέργεια» που «επηρεάζει τη Γαλλία, αλλά και την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, καταδίκασε από την πλευρά του μια «δειλή τρομοκρατική επίθεση».

 

Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ επίσης  καταδικάζει το νέο μακελειό στη Νίκαια

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα