Επίθεση στην Google γιατί «φιλτράρει» τις καλές ειδήσεις που τον αφορούν

Στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον αυτών που αποκαλεί «ψευδείς ειδήσεις», ο Αμερικανός πρόεδρος ανακάλυψε ακόμη έναν εχθρό. Επιτέθηκε εναντίον της μηχανής αναζήτησης της Google, υποστηρίζοντας ότι «κρύβει» τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ που τον κρίνουν με δίκαιο τρόπο και αντιθέτως προωθεί τις «ψευδείς ειδήσεις». Όπως υποστήριξε, η Google «αποκρύπτει» τις συντηρητικές φωνές της Αμερικής.

Με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα επιληφθεί της κατάστασης, χωρίς ωστόσο να εξηγεί με ποιο τρόπο.

Σχολιάζοντας στο BBC τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, η καθηγήτρια Ψηφιακής Τεχνολογίας Μερσέντες Μπανζ, υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Google να αξιολογεί τις ειδήσεις που διακινούνται μέσω διαδικτύου με πολιτικά κριτήρια.

Όπως εξήγησε, ο αλγόριθμος της Google που αφορά τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και ειδήσεις επιλέγει και αξιολογεί τα θέματα με βάση την επικαιρότητα και τη χρονική εγγύτητα ενός γεγονότος, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν την πολιτική κατεύθυνση των γραφόντων.

Ωστόσο, τόνισε, «υπάρχει η τάση να αξιολογούνται ψηλότερα ιστοσελίδες που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα».

Με βάση τα παραπάνω, ιστοσελίδες όπως αυτές των New York Times ή του CNN, που είναι ήδη πολύ δημοφιλή, είναι πολύ πιθανότερο να εμφανιστούν πρώτα στη λίστα των αποτελεσμάτων όταν ένας χρήστης αναζητήσει μια είδηση.

Ο Λευκός Οίκος ακόμη δεν έχει κάνει επίσημο σχόλιο για τα tweets του προέδρου των ΗΠΑ, ούτε η Google.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η επίθεση του Αμερικανού προέδρου κατά της Google έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση μεγάλων διαδικτυακών τόπων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρουν ή να απενεργοποιήσουν λογαριασμούς που είτε διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστοί, είτε ότι προάγουν ρατσιστικές ιδέες είτε έχουν κατηγορηθεί ακόμη και από το Κονγκρέσο ότι προωθούν ξένη προπαγάνδα, η οποία σχετίζεται σε κάποιες περιπτώσεις είτε με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές είτε με το Ιράν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter επίσης έχουν δεχθεί πιέσεις να αποκλείσουν ή να αποσύρουν από το περιεχόμενό τους ρατσιστικά σχόλια και θεωρίες συνωμοσίας.

Ωστόσο είναι πολλοί οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αποκλεισμό ή την απόσυρση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδεών που εκφράζουν συντηρητικά πρόσωπα και έχουν καλέσει ανώτατο στέλεχος της Twitter να καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα