Επίθεση Ολάντ κατά του Φιγιόν

Την έλλειψη “αξιοπρέπειας” και “ευθύνης” του υποψηφίου της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν, κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

“Δεν θέλω να υπεισέλθω στην εκλογική συζήτηση, δεν είμαι υποψήφιος, αλλά υπάρχει μια αξιοπρέπεια και μια ευθύνη που πρέπει να τηρούνται. Νομίζω ότι ο Φρανσουά Φιγιόν έχει ξεπεράσει τώρα τα όρια” της αξιοπρέπειας, είπε ο επικεφαλής του κράτους στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.

Χθες βράδυ ο Φιγιόν κατήγγειλε “κρατικό σκάνδαλο” και κατηγόρησε τον Ολάντ ότι οργανώνει ως επικεφαλής ενός “μαύρου γραφείου” τις διαρροές στον Τύπο για τις δικαστικές του υποθέσεις, σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου France 2.

Όταν ρωτήθηκε γι αυτό το υποτιθέμενο “μαύρο γραφείο” ο Ολάντ απάντησε: “Ακούστε, υπάρχει ένα γραφείο, ευτυχώς, που εργάζεται και ξέρετε τη θέση μου: ήταν πάντα η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο σεβασμός του κριτηρίου της αθωότητας και ουδέποτε ανάμιξη σε υποθέσεις”.

Προσέγγιση με τη Ρωσία θέλει η Λεπέν

Η υποψήφια της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η Μαρίν Λεπέν, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, τάχθηκε σήμερα υπέρ της προσέγγισης με τη Ρωσία στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν. Η επίσκεψή της ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή και προκάλεσε ερωτηματικά, ιδίως λόγω των κατηγοριών περί ανάμιξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

«Υποστηρίζω την ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία στο πλαίσιο αυτής της μακράς ιστορίας που συνδέει τις δύο χώρες μας», είπε η Λεπέν. Νωρίτερα, σε συναντήσεις της με βουλευτές εξήγησε γιατί τάσσεται κατά των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Αν και επρόκειτο να δώσει μια συνέντευξη Τύπου στη Δούμα μετά τις επαφές αυτές, δεν εμφανίστηκε την προγραμματισμένη ώρα. Ο Βολοντίν εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η Λεπέν είναι καθ’ οδόν για το Κρεμλίνο για να δει την έκθεση της γαλλικής γοτθικής τέχνης που παρουσιάζεται εκεί.

Οι συνεργάτες της Λεπέν δεν διευκρίνισαν αν πρόκειται να συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία όσο θα βρίσκεται στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν στο Κρεμλίνο αλλά προήδρευε σε μια τελετή απονομής παρασήμων.

Η Λεπέν, που έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τον Ρώσο πρόεδρο, επισκέπτεται τη Ρωσία μετά από πρόσκληση του Λεονίντ Σλούτσκι, του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβει ένα νέο ρωσικό δάνειο, μετά τα 9 εκατομμύρια ευρώ που του χορήγησε μια ιδιωτική ρωσική τράπεζα το 2014, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο προτίθεται το Κρεμλίνο να στηρίξει τη γαλλική ακροδεξιά. Το κόμμα είχε εξηγήσει τότε ότι οι γαλλικές τράπεζες αρνήθηκαν να χορηγήσουν το δάνειο. Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, επανέλαβε σήμερα ότι το κόμμα δεν θα λάβει χρηματοδότηση από ρωσικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα