Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα το πάρουν -Τι γίνεται με τις αιτήσεις

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα taxisnet για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης 2017 – 2018. To ποσό που θα διατεθεί φέτος είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Η απόφαση θα έχει και γι’ αυτή τη χρονιά αναδρομική ισχύ και οι αγορές πετρελαίου θέρμανσης θα υπολογιστούν από την έναρξη της διάθεσής του.

Tα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα είναι αυστηρότερα, εισοδηματικά και περιουσιακά. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2018, ενώ η δεύτερη τον Ιούνιο του

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet.

Προς το παρόν κυριαρχούν δύο σενάρια:

Το πρώτο είναι να μοιραστούν οι περίπου 550.000 περσινοί δικαιούχοι, το μισό επίδομα, ενδεχομένως με κάποιες ανακατατάξεις στην επιδότηση ανά Περιφέρεια, έτσι ώστε η μείωση του επιδόματος να είναι μικρότερη στις περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Το δεύτερο είναι να μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι, με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να μοιραστεί το ίδιο επίδομα με πέρσι σε νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις ή αν θα δοθεί εφάπαξ μετά από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους εμπόρους πετρελαιοειδών, οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένες κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρσι, εικόνα που αποδίδεται και στην καθυστέρηση της Απόφασης για το επίδομα. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 98,5 λεπτά το λίτρο, δηλαδή περίπου 5 λεπτά ακριβότερα από πέρσι.

Με βάση τα δεδομένα του περσινού χρόνου δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000 αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και με ακίνητη περιουσία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα