Επέτειος τριών χρόνων σήμερα από το δημοψήφισμα

Επέτειος τριών χρόνων σήμερα από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, μία σημαντικότατη στιγμή στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και στην πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προκάλεσε πολύ μεγάλη πόλωση στην πολιτική ζωή της χώρας και σίγουρα αποτελεί ορόσημο των τελευταίων χρόνων.

Ήταν μετά από διαπραγματεύσεις περίπου έξι μηνών του οικονομικού επιτελείου της νεοσύστατης τότε κυβέρνησης, όταν η διαπραγμάτευση έφτασε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην προκήρυξη δημοψηφίσματος στις 28 Ιουνίου του 2015 (ΦΕΚ Α΄ 63), δημοψήφισμα που διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%.

Μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, με όρους ενός τρίτου μνημονίου. Αυτό οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ που σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα