Site icon The Indicator

Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωαγορές

Τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανέκαμψαν μετά το χθεσινό sell off που προκάλεσε η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου της Β. Κορέας πάνω από την Ιαπωνία, με τη γεωπολιτική κρίση να δείχνει ότι αποκλιμακώνεται σχετικά.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 371,01 μονάδες, ανακάμπτοντας από το χαμηλό έξι μηνών που είχε βρεθεί στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός Dax κέρδισε 0,47% και έκλεισε στις 12.002 μονάδες, κέρδη 0,49% σημείωσε και ο γαλλικός CAC 40, ολοκληρώνοντας στις 5.056 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύθηκε κατά 0,38% και στις 7.365 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,44% στις 21.503 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε ενισχυμένος κατά 0,52% στις 10.245 μονάδες.

Στις απογευματινές συναλλαγές τη μεγαλύτερη απόδοση σημείωσε ο κλάδος της μεταποίησης, με τα σούπερ μάρκετ Ocado και Sainsbury να εμφανίζουν κέρδη 3,5% και 2,6% αντίστοιχα.

Ο κλάδος των ΜΜΕ εμφανίστηκε ενισχυμένος μετά τις χθεσινές απώλειες, με το δίκτυο ITV να βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνει κατά σχεδόν 2,6%. Αύξηση κατέγραψαν επίσης και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τη Swedbank να σημειώνει ένα 2,15% μετά την αναβάθμιση της σύστασης της JPMorgan για τη σουηδική τράπεζα.

Ο μεγάλος κερδισμένος στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, όμιλος RTL που είδε τη μετοχή του να κερδίζει σχεδόν 6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2017, τελικά περιόρισε τα κέρδη του στο 2,8%.

Το ευρώ κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, διαπραγματευόμενο στα 1,19 δολάρια μετά το υψηλό σχεδόν 2,5 ετών χθες, όπου είχε σπάσει το φράγμα των 1,20 δολαρίων.

Παράλληλα, η αναταραχή που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Χάρβεϊ εξακολουθεί να γίνεται αισθητή στις αγορές παγκοσμίως, με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται υπό πίεση καθώς οι πλημμύρες και οι ζημιές από τις καταιγίδες εξακολουθούν να επηρεάζουν τα διυλιστήρια των ΗΠΑ.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος που κατέγραψε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, παρέχοντας ακόμη μία ένδειξη πως η ισχυρή ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη αρχίζει πλέον να περιορίζεται.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 1,8% από 1,5% που ήταν τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 1,7% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση.

Σε πολιτικό επίπεδο τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι «τα λόγια δεν είναι λύση», απαντώντας στις νέες απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, λίγες ώρες αργότερα δήλωσε ότι τα διπλωματικά μέσα για τη Βόρεια Κορέα δεν έχουν εξαντληθεί.

Exit mobile version