Επάνοδος στην ατζέντα οικονομίας-διαφθοράς

Την ώρα που ο Π.Καμμένος ανακοίνωνε την ανανέωση της συμφωνίας συμπόρευσης του στην κυβέρνηση με αντικείμενο την ολοκλήρωση των στόχων εξόδου από τα μνημόνια και την αντιμετώπιση των ποικίλων μορφών της διαφθοράς στη χώρα, η αντιπολίτευση σύσσωμη αποχωρούσε από την προανακριτική για την Novartis, εγείροντας με αυτή την κίνησή της στην κοινή γνώμη σοβαρά ερωτηματικά για το βαθμό  εμπλοκής κορυφαίων στελεχών της στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο.

Πράγματι από την πλευρά της κυβέρνησης το μήνυμα που δινόταν χθες το απόγευμα ήταν σαφέστατο: Συνδετικό κρίκο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί η έξοδος από το μνημόνιο και η καταπολέμηση της διαφθοράς, με τον πρώτο στόχο να ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις παρούσες ενδείξεις τον προσεχή Αύγουστο. Στο πεδίο όμως διερεύνησης των ζητημάτων διαφθοράς φαίνεται ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερος, με βάση το πολυδαίδαλο των υποθέσεων αυτών, όπως για παράδειγμα στην ερευνώμενη περίπτωση της Novartis.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όπως αποσαφηνίστηκαν και μετά την συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων που απέκλεισε μια θεαματική κατάρρευση της κυβέρνησης με βάση τις υποβόσκουσες διαφωνίες, κύρια σε πτυχές των λεγόμενων εθνικών θεμάτων,η αντιπολίτευση σύσσωμη χθες αποχώρησε από την προανακριτική επιτροπή καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση απάντησε στην κίνηση αυτή τονίζοντας ότι η Ν.Δ τρέμει τις αποκαλύψεις, ότι ο φάκελος θα επιστρέψει ούτως η άλλως στη Δικαιοσύνη και ότι το ζήτημα θα τραβήξει σε χρόνο, φτάνοντας έως τις εκλογές.

Είναι φανερό ότι εκ των πραγμάτων και σίγουρα μέχρι την επιστροφή της υπόθεσης στην τακτική δικαιοσύνη, η υπόθεση της Novartis θα βρίσκεται ψηλά στην κλίμακα ενδιαφέροντος του εκλογικού σώματος, με τις εργασίες της προανακριτικής και τις πιθανές αποκαλύψεις που ενδεχόμενα θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να αποτελούν πεδίο βολής ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ενδεικτικό του πλαισίου που έχει πλέον διαμορφωθεί, χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας την δήλωση πρόθεσης του Α. Γεωργιάδη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν “έσκασε” η υπόθεση Novartis, να παραιτηθεί, βρήκε την ευκαιρία να την αξιοποιήσει προσωπικά εναντίον του προέδρου της Ν.Δ, υποστηρίζοντας πως εφόσον δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του αντιπροέδρου του, τότε βρίσκεται ο ίδιος “στον πυρήνα του σκανδάλου και στην προσπάθεια συγκάλυψης”.

Το βέβαιο είναι ότι από χθες οι ισορροπίες μέσα στο πολιτικό σύστημα έχουν σαφώς μεταβληθεί, με τον άξονα Μαξίμου – ΑΝΕΛ να ισχυροποιείται και πάλι και οι προοπτικές μορφοποίησης κάποιων συνεργασιών με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να ακυρώνονται. Και όλα αυτά βέβαια εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα