Εξοπλιστικά, ελληνοτουρκικά και διμερής συνεργασία στη συνάντηση Καμμένου – Μάττις

Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάττις στην Ουάσιγκτον βρέθηκαν εξοπλιστικά, ελληνοτουρκικές σχέσεις, ΝΑΤΟ και το προσφυγικό.
«Αρχίζει μία καινούργια ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας», καθώς «η νέα διοίκηση του Trump αντιλαμβάνεται τον ιδιαίτερο ρόλο του έθνους – κράτους, όπως επίσης και την ιδιαιτερότητα που έχουν τα κράτη με ιστορία και ιδιαίτερους δεσμούς να αναπτύξουν συνεργασίες» δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.
Για τα εξοπλιστικά ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «εξηγήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητήσαμε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει ένα πλάνο, ώστε από τη μία πλευρά να μπορέσει να εξοπλιστεί η Ελλάδα και από την άλλη χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο».
Όπως είπε ο κ. Καμμένος, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «συνεχάρη την Ελλάδα για το ότι κρατάει το 2% στο budget του ΝΑΤΟ.
Του είπα ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών και των υπουργών Οικονομικών.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις μεταξύ τους».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.
«Δέχθηκε την πρόσκληση και μάλιστα μου έδωσε το χέρι του εκείνη τη στιγμή», όπως είπε.
Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι «αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα.
Ήδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στη Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».
«Με την παρουσία της SNMG2 και των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή γνωρίζουν την παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ με αιχμή τη βάση της Σούδας, τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκτασή της και τη σημασία της για τη Συμμαχία, στις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες, με τη δημιουργία ασπίδας σταθερότητας σε συνεργασία προς τα νότια με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Επίσης συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση και η ανάγκη ενεργοποίησης της συμφωνίας SNMG2 του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου, το φαινόμενο της εξάπλωσης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στις περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ξέρουν ότι η Ελλάδα από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί και παρέχει ό,τι χρειάζεται.
Ήδη η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα σε αυτό», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα