Εξασθένησε ο τυφώνας Χάρβεϊ αφήνοντας πίσω 33 νεκρούς και τεράστιες οι υλικές ζημιές

Η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ κατευθύνεται προς τη Λουιζιάνα αφού πέρασε από το νοτιοανατολικό Τέξας, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 33 νεκρούς και εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους, ενώ προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές που θα χρειαστεί χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν.

Ο θάνατος δέκα ανθρώπων σε διάφορες κομητείες του νοτιοανατολικού Τέξας έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ 23 ακόμη θάνατοι «πιθανόν συνδέονται με τον Χάρβεϊ», ανακοίνωσε η ιατροδικαστική υπηρεσία του Χάρις, της κομητείας στην οποία ανήκει το Χιούστον.

Το Τέξας μπορεί να χρειαστεί κρατική οικονομική ενίσχυση μεγαλύτερη από 125 δις δολάρια (105 δις ευρώ) από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ανακάμπτει, είπε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ.

Νεκρή εξαμελής οικογένεια

Οι ΗΠΑ συγκλονίστηκαν μετά τον εντοπισμό έξι μελών της ίδιας οικογένειας, που αγνοούνταν από την Κυριακή, νεκρά στο φορτηγάκι τους. Μεταξύ των νεκρών ήταν τέσσερα παιδιά ηλικίας έξι με 16 ετών συνοδευόμενα από τους προπαππούδες τους.
Καθώς τα νερά υποχωρούν στο Χιούστον, αφού 41 τρισεκατομμύρια λίτρα έχουν πέσει σε διάστημα πέντε ημερών στην Πολιτεία Τέξας, οι αρχές φοβούνται ότι θα βρουν και άλλα πτώματα.

Κίνδυνος πυρκαγιάς σε εργοστάσιο χημικών

Τα χημικά που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιό της Arkema στο Κρόσμπι του Τέξας θα πάρουν φωτιά ή θα εκραγούν τις επόμενες ημέρες καθώς, έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν ψύχονται, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.

Σύμφωνα με τον Ρόου, αυτό σημαίνει ότι τα χημικά θα πάρουν φωτιά και θα εκραγούν, κάτι που η εταιρεία αναμένει ότι θα συμβεί τις επόμενες έξι ημέρες, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία στο εργοστάσιο.

Ο Ρόου τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που έχει πλημμυρίσει το εργοστάσιο. «Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες.

Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Κάποιοι κάτοικοι έχουν αρχίσει να φεύγουν από τα καταφύγια και να επιστρέφουν σπίτια τους, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε στα 59.000. Επίσης έχουν ανοίξει στην κυκλοφορία αρκετοί δρόμοι, όπως και τα δύο βασικά αεροδρόμια της πόλης.

«Ελπίζω, παρά την ισχύ της καταιγίδας αυτής, η πόλη του Χιούστον να μπορέσει γρήγορα να ξαναγίνει όπως ήταν και να προχωρήσει», ευχήθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ.

Ανοίγουν τα μεγάλα λιμάνια του Τέξας

Το Λιμενικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες ότι είχαν ανοίξει πάλι τα λιμάνια του Χιούστον, του Τέξας Σίτι, του Γκάλβεστον και του Φρίπορτ, με κάποιους περιορισμούς στην κυκλοφορία πλοίων αφού είχαν κλείσει σε αναμονή ή κατά τη διάρκεια του τυφώνα Χάρβεϊ.

Η κίνηση πλοίων στα λιμάνια αυτά επιτρέπεται στις ώρες μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου, είπε το Λιμενικό Σώμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα