«Εξαιρετικά θετικό το ισοζύγιο για την Ελλάδα»

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, αναφερόμενος στους «κινδύνους που αποφύγαμε» και στα «κέρδη για τη χώρα μας». Υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται πρόσφυγες, ενώ έκανε λόγο για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Καταρχάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «βαθιά διχασμένη» ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μια «ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική/ουμανιστική».

«Δεν μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές… Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε για «κινδύνους που αποφύγαμε», μιλώντας μεταξύ άλλων για τη συνθήκη του Δουβλίνου, τις επαναπροωθήσεις στην Αφρική και τη δημιουργία ενός δυτικοευρωπαϊκού Σένγκεν. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε:

⇒ Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

⇒ Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό -για όσους το εισηγούνται- να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

⇒ Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαϊκού Σένγκεν.

Αντίθετα, αυτά που εξασφαλίστηκαν, είπε ο πρωθυπουργός είναι τα παρακάτω: 

⇒ Τονίστηκε ρητά ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική, τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.

⇒ Τονίστηκε μετά από παρέμβαση της Ελλάδας η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες). Υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (την οποία είχε αναστείλει) και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες τις Αφρικής με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης».

Επίσης, σημείωσε ότι «οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28. Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου πως «συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Γερμανία «δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα, που έχει ήδη αποδεχθεί. Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό».

Σε ερώτηση που του έγινε, σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Δεν θα γίνει άνοδος του ΦΠΑ στα νησιά», υποστήριξε.

Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση στη «Διαδικασία του Βερολίνου» και θα παραβρεθεί, μετά από πρόσκληση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα