Εξαγγελίες στη ΔΕΘ με στόχο την ανακούφιση των αδύναμων στρωμάτων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων χρόνων, με την προσοχή να είναι επικεντρωμένη στις εξαγγελίες που πρόκειται να κάνει ο Α. Τσίπρας από τη συμπρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός θα φθάσει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και θα έχει κατά την πρώτη μέρα της εκεί παραμονής του συναντήσεις με CEO μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που δίνουν το παρόν στην Έκθεση.

Το σαββατόβραδο οι εξαγγελίες 

Ο Α.Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το στρατηγικό πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, δίνοντας το σήμα από τη ΔΕΘ για τη συνολική αλλαγή σελίδας, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο στη χώρα.

Σαν πρωταρχική στόχευση της κυβέρνησης ορίζεται η ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί κατά τα οκτώ χρόνια τωνμνημονίων.

Χθες Τρίτη σε συνέντευξη που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «με δεδομένο τον δημοσιονομικό χώρο περίπου 800 εκ. προσπαθούμε να βρούμε ένα όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο πακέτο που θα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η δυνατότητα αυτή μας δίνεται ακριβώς επειδή καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία και να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται για να συνεχίσει το ελληνικό χρέος να θεωρείται βιώσιμο».

Συγχρόνως, απαντώντας στη μομφή της αντιπολίτευσης περί «παροχολογίας», τόνισε ότι τα παραπάνω συνιστούν «μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική για την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων».

Ελπίδα για μη περικοπή συντάξεων

Το καίριο ερώτημα που καλείται να απαντηθεί πλέον είναι τι μέλλει γενέσθαι με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο να ανασταλεί το μέτρο μείωσης των συντάξεων άφησε ανοιχτό την Τρίτη αξιωματούχος της Κομισιόν. Οι Θεσμοί θα περιμένουν να δουν τι έχουν να πουν οι ελληνικές αρχές για το προνομοθετημένο μέτρο περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε με τη σειρά του χαρακτηριστικά ότι «λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις προβλέψεις του ΔΝΤ μπορεί κανείς σε αυτή τη φάση να εκτιμήσει με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο» και παρέπεμψε στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις του Σαββάτου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα