Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 31χρονο Κουρτς

Σε ηλικία μόλις 31 ετών ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα λάβει από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, την εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθιστώντας τον ως τον  νεότερο ηγέτη της Ευρώπης.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα τού μόλις 31χρονου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία.

Ανατροπές στις προβλέψεις των exit poll καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν μικρό προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων.

Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι Πράσινοι.

Σε υψηλά επίπεδα η συμμετοχή των ψηφοφόρων (79%).

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος έχει τερματίσει δεύτερος.

Σ.Κούρτς: ”Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε προβλέψεις για πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες. Εφόσον ο πρόεδρος μού δώσει εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση, θα μιλήσω με όλα τα κόμματα στη Βουλή. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος έχει τερματίσει δεύτερος

Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90,9% των ψήφων:

Λαϊκό Κόμμα 31,6%

Σοσιαλδημοκράτες 26,8%

Κόμμα των Ελευθέρων (ακροδεξιοί) 26,0%

ΝEOS 5,1%

Έχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες οι Πράσινοι δεν φαίνεται να «πιάνουν» το 4% που απαιτείται για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Σήμερα κερδίσαμε, λένε οι Σοσιαλδημοκράτες 

Δήλωση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν: ”Έχουμε κάνει λάθη αλλά κερδίσαμε σήμερα. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης), θα συζητήσουμε με σοβαρότητα, έχουμε ένα λεπτομερές σχέδιο για την επόμενη πενταετία. Δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα που αξίζαμε αλλά σήμερα κερδίσαμε”

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα