Εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – Ελληνικός Χρυσός

Παραμένει το χάσμα στις σχέσεις κυβέρνησης και της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

Οι προσπάθειες της κυβερνητικής πλευράς για αποφυγή προσφυγής στη διαιτησία, όπως προκύπτει από την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και της εταιρείας, δεν απέδωσαν.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επισήμως, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της “Ελληνικός Χρυσός”, την έναρξη της διαδικασίας της διαιτησίας περί τα τέλη Αυγούστου. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία. Το υπουργείο δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων για το υποέργο της Ολυμπιάδας αλλά όχι και για τις αδειοδοτήσεις για το υποέργο των Σκουριών, που όπως είπε ο υπουργός, παραμένουν σε εκκρεμότητα. “Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η προσφυγή στη διαιτησία με την “Ελληνικός Χρυσός” είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρεία”.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Eldorado Gold κ. Τζορτζ Μπερνς σημείωσε ότι η ανακοίνωση του κ. Σταθάκη δεν προσέδωσε καθαρότητα σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της διαιτησίας, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση για τη διαδικασία. Με δεδομένο ότι οι άδειες για την Ολυμπιάδα δεν έχουν εκδοθεί, ο κ. Μπερνς σημειώνει ότι ο σχεδιασμός για την Ολυμπιάδα συνεχίζεται, ενώ περιορισμένα έργα ανάπτυξης στις Σκουριές βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η “Ελληνικός Χρυσός” προγραμματίζει για τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια του εργοστασίου εμπλουτισμού συμπυκνωμάτων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα