Ενοχλημένος ο Ερντογάν από την παρουσία ξένων διπλωματών στη δίκη των δημοσιογράφων που ξεκίνησε την Παρασκευή

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΦΑΣΙΣΤΟΦΑΤΣΑΤο τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η πολυαναμενόμενη δίκη του αρχισυντάκτη της «Τζουμχουριέτ» Τζαν Ντουντάρ και του συνάδελφού του Ερντέμ Γκιουλ, που έχουν γίνει το σύμβολο των χωρίς προηγούμενο φιμώσεων από τον Ερντογάν σε μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης χθες, το δικαστήριο αποφάσισε, μετά από αίτημα του εισαγγελέα, να συνεχιστεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, προκαλώντας την οργή του κοινού. Η άρνηση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από την αίθουσα ανάγκασε τον πρόεδρο του δικαστηρίου να αναβάλει τη δίκη για την 1η Απριλίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT, που συνεργάζεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες, αιτήθηκαν να συμπεριληφθούν ως ενάγοντες στην υπόθεση.

Οι δύο δημοσιογράφοι, ασκούν κριτική επί πολλά χρόνια στο ισλαμο-συντηρητικό καθεστώς, , δικάζονται από το κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης με σοβαρές κατηγορίες, γιατί αποκάλυψαν πως οι μυστικές υπηρεσίες έστελναν όπλα σε ισλαμιστές τρομοκράτες στη Συρία.

Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, καθώς κατηγορούνται για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι δύο άνδρες ύστερα από τρεις μήνες προφυλάκισης, αφέθηκαν ελεύθεροι με μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που πρόσφατα επέκρινε ο αυταρχικός Τούρκος πρόεδρος.

Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποίησαν εκατοντάδες υποστηρικτές, δημοσιογράφοι, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Οι διαμαρτυρόμενοι καταχειροκρότησαν τους Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ κατά την άφιξή τους στο δικαστήριο, φωνάζοντας «δεν θα φιμώσετε την ελευθερία του Τύπου».

«Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημοσιογραφία», δήλωσε ο Ντουντάρ πριν από την έναρξη της διαδικασίας. «Ήρθα εδώ για να επιβεβαιώσω ότι η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», συμπλήρωσε ο συνάδελφός του Γκιουλ.

Η φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων τον Νοέμβριο προκάλεσε κατακραυγή, κυρίως στο εξωτερικό όπου ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη ένδειξη της αυταρχικής παρέκκλισης ενός καθεστώτος που κατηγορείται ότι θέλει να φιμώσει οποιαδήποτε επικριτική φωνή.

Όταν απελευθερώθηκαν τον Φεβρουάριο εξέδωσε την απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν θα πειθαρχήσει»« και μάλιστα απείλησε καθαρά ότι θα το διαλύσει σε περίπτωση «υποτροπής».

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές, δικαστικές και οικονομικές πιέσεις», σημείωσε επίσης ο Ντουντάρ.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει και δεν θα σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πρόσθεσε, «σε λίγο θα διεξάγουμε τον δικαστικό αγώνα, θα δούμε ποιος, η δικαιοσύνη ή το (προεδρικό) μέγαρο, θα βγει νικητής», κατέληξε.

«Αυτό που αναμένουμε από αυτήν τη δίκη είναι προφανώς η καθαρή και ξάστερη αθώωση των δύο δημοσιογράφων που κατηγορούνται”, δήλωσε σήμερα πριν από την έναρξη της δίκης τους ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ.

Πρόκειται για δύο δημοσιογράφους κι όχι για επικίνδυνους τρομοκράτες. Υπάρχουν αρκετές απειλές σε αυτήν τη χώρα, απειλές για την σταθερότητά της, για τη δημοκρατία, ώστε οι δικαστές να χάνουν τον χρόνο τους για να εφευρίσκουν ψευδείς απειλές.

Ενοχλημένος ο Ερντογάν από την παρουσία ξένων διπλωματών στη δίκη

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ενόχλησή του για την παρουσία την Παρασκευή ξένων διπλωματών στη δίκη δύο δημοσιογράφων που κατηγορούνται για κατασκοπία και πραξικόπημα.

“Ποιοι είστε; Τι κάνετε εκεί;”, ρώτησε φανερά ενοχλημένος ο Ερντογάν, σε τηλεοπτική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορώντας τους εν λόγω διπλωμάτες για απόπειρα “επίδειξης δύναμης”.

“Εδώ δεν είναι χώρα σας, εδώ είναι Τουρκία”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν στο πλαίσιο των προξενείων τους. “Αλλού χρειάζεται άδεια”, συμπλήρωσε.

Δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και απλοί πολίτες – συνόδευσαν χθες τον Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, και τον Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη. Αρκετοί ευρωπαίοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων η γενική πρόξενος της Γαλλίας και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης χθες, το δικαστήριο αποφάσισε, μετά από αίτημα του εισαγγελέα, να συνεχιστεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, προκαλώντας την οργή του κοινού. Η άρνηση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από την αίθουσα ανάγκασε τον πρόεδρο του δικαστηρίου να αναβάλει τη δίκη για την 1η Απριλίου.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα