Ενισχύθηκε η παραγωγή και υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη

Θετικά είναι τα στοιχεία για την ευρωζώνη από το μέτωπο της ανεργίας και της παραγωγής, σε μια ακόμη απόδειξη της σταθερής φάσης ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία των χωρών-μελών. Σημειώνεται ότι αν και οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις και στα δύο επίπεδα -PMI και ανεργία- αυτό δεν μειώνει την καλή εικόνα για την οικονομία της ευρωζώνης. Έτσι, στέλνουν σήμα και προς την ΕΚΤ για αποφάσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 58,1, έναντι 57,4 τον Αύγουστο, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, δηλαδή εδώ και περίπου 6,5 χρόνια. Επίσης, ο δείκτης της παραγωγής διαμορφώθηκε στο 59,2 έναντι 58,3, που είναι επίσης το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011. «Η έκρηξη στις παραγγελίες ώθησε τους επιχειρηματίες στη μεταποίηση να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό και μάλιστα με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην 20ετή ιστορία της έρευνας για το PMI», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ταυτόχρονα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 42.000 σε σύγκριση με τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα 14,751 εκατομμύρια -αν και το ποσοστό παρέμεινε σταθερό στο 9,1%. Ειθικά στη Γερμανία, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε κατά 0,1% στο 3,6%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό υποχώρησης καταγράφηκε στην Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Αντιθέτως, μικρή αύξηση κατά 0,1% κατέγραψε η ανεργία στη Γαλλία, ενώ κατά 0,2% αυξήθηκε στην Αυστρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα